06.05.2012. / 23:13

Autor: Hina

Novi francuski predshednik

"Gospodin Normalni" ulazi u Elizejsku palaču

Sam je sebe nazivao "gospodin Normalni" u francuskoj predsjedničkoj predizbornoj kampanji i prikazao se kao skroman prosječni čovjek koji vozi skuter i u dodiru je s problemima običnih birača, ali nakon pobjede na francuskim predsjedničkim izborima socijalist Francois Hollande suočit će se kao čelnik drugog gospodarstva u eurozoni i nuklearno naoružane stalne članice Vijeće sigurnosti UN-a s izazovima koji su daleko od običnih, ocjenjuje u nedjelju agencija France Presse.

Sam je sebe nazivao "gospodin Normalni" u francuskoj predsjedničkoj predizbornoj kampanji i prikazao se kao skroman prosječni čovjek koji vozi skuter i u dodiru je s problemima običnih birača, ali nakon pobjede na francuskim predsjedničkim izborima socijalist Francois Hollande suočit će se kao čelnik drugog gospodarstva u eurozoni i nuklearno naoružane stalne članice Vijeće sigurnosti UN-a s izazovima koji su daleko od običnih, ocjenjuje u nedjelju agencija France Presse.

Prezren od strane kritičara kao neiskusan i mekan, s nadimkom "Flanby" prema brandu drhtavih pudinga, Hollande se nalazi pred intenzivnim tečajem upravljanja nakon pobjede nad aktualnim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

"Ja sam ono što vidite, nema smicalica. Ne trebam maskiranje. Ja sam ono što jesam. Jednostavan, izravan, slobodan", izjavio je Hollande u kampanji, tijekom koje je svoj smjerni stil suprotstavio napadnom i agresivnom Sarkozyjevu.

Prije samo godinu dana, malo je tko mogao očekivati da će vidjeti 57-godišnjeg Hollandea kako pakira kovčege za selidbu u Elizejsku palaču.

Do tada je direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn smatran sigurnim kandidatom socijalista na predsjedničkim izborima, sve do njegovog nevjerojatnog pada u nemilost u svibnju, nakon optužbi za seksualno zlostavljanje u New Yorku.

U to je vrijeme Hollande, političar iz pozadine koji je 11 godina kao glavni tajnik vodio Socijalističku stranku, bio možda najpoznatiji kao bivši partner televizične socijalističke kandidatkinje s izbora 2007. Segolene Royal.

U prvi je plan iskočio tijekom stranačkih predizbora u američkom stilu na kojima je pobijedio suparnicu Martine Aubry, apelirajući na lijevi centar zavjetom da će biti graditelj konsenzusa, unatoč njegovu skromnom iskustvu lokalnog službenika u regiji Correze.

U anketama je izbio u vodstvo ispred Sarkozyja od trenutka kandidiranja i bez obzira na to što ga je protivnik sa s zakašnjenjem sustizao, zadržao je vodstvo do kraja.

Štićenik bivšeg predsjednika Europske komisije Jacquesa Delorsa, Hollande je iz generacije stasale pod jedinim prethodnim socijalističkim predsjednikom Francoisom Mitterrandom, koji je napustio ured 1995.

Rođen 1954. u sjevernom gradu Rouenu, Hollande je bio sin liječnika naklonjenog krajnjoj desnici i socijalne radnice.

Njegov otac preselio je obitelj u Neuilly-sur-Seine, otmjeno pariško predgrađe u kojem je Sarkozy također započeo politički uspon.

Školovao se na elitnoj Ecole National d'Administration (ENA) gdje je 1978. upoznao Segolene Royal i par je započeo izvabračni odnos koji je trajao tri desetljeća i u kojem su dobili četvero djece.

Godine 1981., nakon što je Mitterrand osvojio vlast, Hollande je izazvao Jacquesa Chiraca, koji je kasnije postao francuski predsjednik, u svojoj izbornoj jedinici u ruralnom području Correze, ali je izgubio.

Chirac, koji je nekada ismijavao Hollandea kao "manje poznatog od Mitterrandovog labradora", zadržao je sentiment prema svom starom suparniku, pa je čak rekao da će glasati za njega protiv Sarkozyja, iako je kasnije svoju primjedbu protumačio kao šalu.

Hollande je na kraju osvojio zastupničko mjesto u francuskom parlamentu 1988. i bio je ponovno izabran 1997., 2002. i 2007.

Godine 1997. preuzeo je vodstvo Socijalističke stranke, gdje je ostao do 2008., kada ga zamijenila bivša ministrica rada Martine Aubry, ujedno i kći njegovog nekadašnjeg mentora Delorsa.

Neki su se zalagali da Hollande bude protikandidat Sarkozyju na izborima 2007. godina, no Royal se već bila učvrstila kao vodeća kandidatkinja socijalista. Par se razišao se prije izbora, ali je vijest o raspadu veze objavljena tek nakon njezinog poraza od Sarkozyja.

Hollande je sada u vezi s političkom novinarkom Valerie Trierweiler. Ona ga je navodno ohrabrila da izgubiti 10 kilograma "nepredsjedničke" tjelesne mase i da za kampanju kupi naočale s tanjim okvirom.

Zabrinutost da je Hollande previše blagih manira i akademskog pristupa da bi se nosio sa Sarkozyjem, rasplinula se tijekom utrke kada se on pokazao tvrdokornim borcem u kampanji s govorima začinjenim oporim humorom. Njegov nastup u jedinoj TV debati tijekom kampanje, kada se branio od sve agresivnijeg Sarkozyja optužujući ga za "laži" i "klevete", zavrijedio je puno pohvala, ističe AFP.

"On se promijenio... potpuno je spreman preuzeti dužnost", rekla je Trierweiler.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika