09.05.2012. / 09:03

Autor: Hina

Lukašenko poziva na dijalog s EU-om

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u utorak je, pod pritiskom Zapada zbog problema oko pitanja ljudskih prava, pozvao na dijalog s EU-om, ocijenivši taj blok "važnim partnerom".

ArhivaArhivaBjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u utorak je, pod pritiskom Zapada zbog problema oko pitanja ljudskih prava, pozvao na dijalog s EU-om, ocijenivši taj blok "važnim partnerom".

EU je pooštrio sankcije protiv Bjelorusije i u veljači povukao veleposlanika iz Minska, izrazivši tada zabrinutost da bi razdor mogao ponovno gurnuti Minsk pod okrilje Rusije.

No od tada su odnosi poboljšani, a neki diplomati vratili su se u bivšu sovjetsku republiku nakon što je bjeloruski predsjednik iz zatvora pustio oporbenog čelnika Andreja Sanikova. Lukašenko je još ranije članovima vlade naredio da ublaže svoju vanjskopolitičku poruku, a ton njegova govora održanog u utorak u parlamentu bio je pomirljiviji nego obično.

"Da, mi Bjelorusi i Zapad imamo različite poglede kada je o nekim društvenim pitanjima riječ. No razmirice se moraju nadvladati dijalogom i pregovorima, a ne sankcijama i zabranama", rekao je. "Kada je o ekonomiji i politici riječ, Bjelorusija i Europska unija važni su međusobni partneri."

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika