09.05.2012. / 21:40

Autor: Hina

Predsjednik RH:

Zaštititi europske vrijednosti od duhova fašizma

Hrvatska će kao 28. članica EU-a doprinijeti ostvarivanju europskih vrijednosti koje su posebno ugrožene danas u doba krize, izjavio je u srijedu u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović upozorivši na prijetnju duhova fašizma i nacizma europskim načelima demokracije, ljudskih prava i napretka.

Hrvatska će kao 28. članica EU-a doprinijeti ostvarivanju europskih vrijednosti koje su posebno ugrožene danas u doba krize, izjavio je u srijedu u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović upozorivši na prijetnju duhova fašizma i nacizma europskim načelima demokracije, ljudskih prava i napretka.

"Nije slučajno da se Dan Europe obilježava na Dan pobjede nad fašizmom. Fašizam i nacizam su ideologije koje su najviše negirale vrijednosti koje Europa želi izgraditi", rekao je Josipović na svečanosti obilježavanja Dana Europe u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

"Stoga je jedan od glavnih zadataka u ovo doba krize osigurati da ti duhovi ne zaprijete demokraciji, ljudskim pravima i napretku", dodao je hrvatski predsjednik.

Svečnost, na kojoj je uz Josipovića bio i premijer Zoran Milanović, potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministri u vladi, saborski zastupnici i strani diplomati, organizirala je Delegacija EU-a u Hrvatskoj čiji je šef, veleposlanik Paul Vandoren istaknuo Hrvatsku kao "uspješnu priču".

"Raširenih ruku dočekujemo Hrvatsku kao novoga člana naše obitelji. Hrvatsku vidimo kao uspješnu priču i primjer njezinim susjedima", istaknuo je Vandoren dodajući da i druge zemlje jugoistočne Europe mogu očekivati isto kada ispune potrebne kriterije.

"Hrvatske se nevjerojatno promijenila i napredovala provodeći reforme koje će koristiti svim njezinim građanima", rekao je Vandoren i ocijenio da, nakon razdoblja štednje, cijela Europa sada mora raditi na otvaranju novih radnih mjesta.

Milanović je naglasio da Hrvatska u Uniju ulazi da bi živjeli sigurnije i bogatije te da iz aktualne gospodarske krize u EU-u moramo izvuči pouke.

"Pravila su ista za sve, ali ne primjenjuju ih svi na jednak način. Naš je cilj da imamo otvorene političke i gospodarske institucije, zemlju u kojoj nitko nema apsolutnu vlast i ekonomski sustav u kojem će se voditi računa o onima koji se nisu najbolje snašli", rekao je predsjednik vlade.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić prisjetila se dana kada je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici čitala knjige europskih filozofa i upoznavala se s njihovim demokratskim idejama.

"Čitajući te ideje nadali smo se da ih je moguće prevesti u institucije ove države. Danas, nakon deset godina prilagodbe, postavili smo zdrave temelje da ono što je pisalo u tim knjigama možemo doživjeti", rekla je ona.

Europa 9. svibnja proslavlja 62. obljetnicu Schumanove deklaracije koja se smatra prvim korakom u stvaranju današnje Europske unije. Tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman pročitao je 9. svibnja 1950. deklaraciju u kojoj je pozvao europske zemlje da pod zajednički nadzor stave proizvodnju ugljena i čelika, kao prvi korak prema stvaranju europske federacije.

Hrvatska prvi put slavi Dan Europe kao zemlja promatrač u EU sa završenim pristupnim pregovorima, ratificiranim Ugovorom o pristupanju EU-u u osam država članica, s očekivanjima da će do ljeta taj ugovor biti ratificiran u otprilike polovici država članica te ciljanim datumom pristupanja Uniji 1. srpnja 2013.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 09.05.12. 21:59

Koje bacanje prašine u oči. Katastrofa. Sama EU je izazvala ove probleme i mi bi je trebali štititi od nje same?


registracija
18/9/10

Brobi, 09.05.12. 23:15

Neko josipovicu treba objesniti da je facizam potucen 45 proslog stoljeca a njegovi komunisti 90 takodjer proslog stoljeca. Hrvatska , susjedstvo i ostatak svjeta imaju problem sa ekonomijom i ogromnom nezaposlenoscu. On kao predsjednik je izabran da pomogne u rjesavanju tih problema u hrvatskoj i primjerom pokaze susjedima kako se to radi. Ekonomske krize su stvorile fasizam a najbolji nacin borbe protiv fasizma je zdrava ekonomija. Mlatiti praznu ideolosku slamu moze svaka budala. Za preuzeti liderstvo u ekonomiji zahtjeva velike sposobnosti i rad.


registracija
6/1/12

UnDeR, 09.05.12. 23:38

Josipoviću, buuu!!! Evo ustaške zmije, he he, smeće boljševičko....


registracija
9/8/09

vinko12, 10.05.12. 00:10

Europske vrijednosti su bile vise ugrozene, a i danas su, od komunizma nego od fasizma kroz cijelo proslo stoljece, sto dijeca crvenih hrvatskuh kmera ne zele i ne mogu vidjeti.


registracija
10/5/12

psyop, 10.05.12. 01:15

"Stoga je jedan od glavnih zadataka u ovo doba krize osigurati da ti duhovi ne zaprijete demokraciji, ljudskim pravima i napretku" ivo "ghostbuster" josipovic, 2012.

If there's something strange
in your neighborhood
Who ya gonna call?
GHOSTBUSTERS

If there's something weird
and it don't look good
Who ya gonna call?
GHOSTBUSTERS

I ain't afraid of no ghosts
I ain't afraid of no ghosts

If you're seeing things
running through your head
Who can ya call?
GHOSTBUSTERS

An invisible man
sleeping in your bed
Who ya gonna call?
GHOSTBUSTERS


registracija
22/4/12

nesolipamet, 10.05.12. 05:46

Slažem se Ivo,zar tvoj prijatelj Tadić i njegov pijun Dodik u Bosni........baš to ne čine?A ti ih podupireš u tome,inače bi ih kritiziral?


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 10.05.12. 06:16

Josipoviću,od prvog dana predsjednikovanja,jedno pričaš a drugo radiš,ispadaš šeprtlja kakve još mi Hrvati nismo imali na čelu države.
Još nisam čuo da si crkvene klerofašiste kritizirao......odlaziš u genocidnu RS,sviraš klavir u BL.....posjećuješ Široki Brijeg,isti onaj koji četniku Dodiku dodijeljuju sva moguća priznanja....danas hvališ partizane,već sutra posjećuješ četnike.... a prekosutra ćeš se družiti s ustašama....o čemu se radi Ivo? Predalažem ti Ivo da se učlaniš u Lesarovu stranku,i da tamo mlatite praznu slamu.


registracija
7/3/11

medjimurec, 10.05.12. 08:12

Ako Josifovic jos vidi duhove fasizma nakon pola stoljeca , ima tamo institucija koje bi trebo posjetit , neki dobar psihijatar npr...


registracija
29/11/11

pkoeljo, 10.05.12. 08:52

Ma o kakve duhove fašizma spominje. Gdje taj Josipović žive. Mi se moramo braniti od duhova pertizanštine.
Neka pita Linića kako je najzdravije tkivo ove države poškropio sa najjačim insekticidom.


registracija
28/4/10

Zvonko, 10.05.12. 09:50

Ovaj mentalni povratak u hladnoratovsko vrijeme s prostora bivše Juge, u kojem se narode držalo na okupu svakodnevno ga plašeći nekim neprijateljem i šireći strah, je bliže metodološki fašizmu od fantomskog fašizma kojeg Josipović dila nazivajući ga nekim duhovima ili ustaškom zmijom. Josipović u svojoj glavi nije probavio pad Berlinskog zida, Warszawskog pakta i cijelog komunističkog svjetonazora, pa bulazneći kao baba iz bolesti uporno zaboravlja prihvatiti i od Europe kroz rezoluciju iznešen stav da su totalitarizmi poput fašizma, nacizma i komunizma isti. On uvijek i uvijek, sasvim svjesno, ideologiju komunizma, kojoj i sam duhovno pripada izostavlja, misleći da je može rehabilitirati ili svakodnevnim spikama o pravdi, demokraciji, slobodi i sl. joj pokušati dati novu priliku.

Svi vinovnici fašizma i nacizma su mrtvi ali komunizam , pogotovo u Hrvatskoj, praveći se blesav, živi kao da se ništa nije dogodilo niti da ga se od Europe upravo proziva. Ivo Josipović i njegov svjetonazor su stvarna negacija demokracije i sloboda, zacelofančen u neki samo njemu svojstven i poznat antifašizam, ispravnije rečeno komunizam.


registracija
1/4/07

ulomax, 10.05.12. 10:31

ovaj lignjun je opsjednut demonima i treba ga poslat u onaj samostan kod njegove brace srba sto lopatom po ledjima lijece nesretne i bolesne duse.Druga opcija je Vrapce pa mozda prestane vidjati aveti fasizma iza svakog coska.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika