10.05.2012. / 14:03

Autor: Nacional.hr

Španjolci nacionaliziraju banku

Predsjednik uprave Bankie, Rodrigo Rato, koji je bio na čelu banke od osnutka, u ponedjeljak je dao ostavku

Mariano Rajoj (desno) -ReutersMariano Rajoj (desno) -ReutersSredišnja španjolska banka potvrdila je kako je posrnula banka Bankia djelomično nacionalizirana, izvještava BBC.

Banka se najviše bavila zajmovimima i ima sveukupno 32 milijarde eura različite imovine. Dogovoreno je kako će fond Španjolske vlade otkupiti dionice banke isplatom paketa financijske pomoći od 4,47 milijardi eura. Državni fond će nakon isplate imati udio u vlasništvu banke od 45 posto.

„Nova uprava Bankie morat će što prije izložiti plan rješavanja problema kako bi mogla nastaviti uspješno poslovati", izjavili su iz Središnje banke i dodali kako se normalno nastavlja s radom te kako nema razloga za brigu.

Bankia ima udjele u vlasništvu mnogih tvrtki, nastala je 2010. godine spajanjem sedam posrnulih banaka. Postoji zabrinutost poslovanjem ostalih španjolskih banaka, koje gomilaju dugove, a zabrinjava i pad dionica španjolske vlade od tri posto, dok su kamate na vladine obveznice narasle iznad šest posto. Stručnjaci, javnost i mediji se pribojavaju kako će Španjolskoj ipak biti potrebna isplata paketa financijske pomoći od EU i MMF-a.

Dodajmo kako je španjolska vlada dosad inzistirala kako neće biti upotrebljen državni novac u spašavanju banaka. Premijer Mariano Rajoj je naglasio kako je ovo bila 'krajnja nužda'.

Predsjednik uprave Bankie, Rodrigo Rato, koji je bio na čelu banke od osnutka, u ponedjeljak je dao ostavku. Istaknimo kako je Rato bio španjolski ministar gospodarstva i financija do 2004. godine, nakon čega postaje direktor MMF.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
28/1/12

Bvalen16, 14.05.12. 20:56

Ma nema nam spasa bez revolucije jer ta organizirana banda ,bankari,MMF,korporacije itd.ne odustaju ni za mrvicu i sve gubitke u gospodarstvu koje su oni sami prouzročili svojom bahatošću i pohlepom žele prebaciti na leđa građana a to više ne ide..Ustajte vi zemaljsko roblje...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika