15.05.2012. / 16:45

Autor: Hina

Ina i USKOK bez komentara o istrazi sumnjive nabave nafte

"Ina uvijek surađuje s državnim tijelima i institucijama. S istom praksom nastavit ćemo i ubuduće, pogotovo ako je riječ o službenim zahtjevima", priopćio je Sektor korporativnih komunikacija

Ilustracija (Igor Šoban)Ilustracija (Igor Šoban)Ina uvijek surađuje s državnim tijelima i institucijama, a s istom praksom nastavit će i ubuduće, prokomentirala je hrvatska naftna industrija medijske napise da USKOK u toj tvrtki istražuje pronevjeru u kojoj je navodno izgubljeno oko milijardu i pol kuna.

"Ina uvijek surađuje s državnim tijelima i institucijama. S istom praksom nastavit ćemo i ubuduće, pogotovo ako je riječ o službenim zahtjevima", priopćio je Sektor korporativnih komunikacija nakon upita jesu li USKOK-ovi istražitelji od Ine službeno zatražili da im preda dokumentaciju o nabavi nafte i naftnih derivata 2008. i 2009.

Glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić nije želio komentirati te medijske tvrdnje.

Ne navodeći izvor "Večernji list" objavio je danas da je USKOK od nacionalne naftne kompanije zatražio cjelokupnu dokumentaciju o nabavi nafte i naftnih derivata tijekom 2008. i 2009. zbog čega je Ina, navodno, izgubila oko milijardu i pol kuna. Ističu da je taj gubitak doveo do financijskog kolapsa kompanije, golemoga poreznog duga te MOL-ovim preuzimanjem kontrole nad poslovanjem Ine.

"Večernji list" navodi da bi se na udaru USKOK-a moglo naći mnogo bivših visokih menadžera u Ini, na čelu s tadašnjim članom uprave za financije Zalanom Bacsem, koji bi trebao odgovoriti je li i zbog čega Ina barel nafte, bez financijskog osiguranja, kupovala po cijeni od 130 do 140 dolara, a zatim derivate prodavala po cijeni od 40 do 60 dolara za barel.

Istraga bi, navodno, trebala obuhvatiti i više Ininih poslovnih partnera, među kojima je i Imre Fazekas.

Taj se mađarski naftaš spominjao na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL, gdje bi se trebao pojaviti i kao svjedok. USKOK, naime, tvrdi kako je Fazekas sudjelovao u isplati pet milijuna eura na račun švicarske tvrtke Roberta Ježića, preko koje je navodno uprava MOL-a Sanaderu isplatila polovinu od deset milijuna eura mita za koje je mađarskome MOL-u prepustio upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji iz koje je pritom trebao izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika