24.05.2012. / 09:35

Autor: Hina

Predsjednik nahvalio antitotalitarista

HDZ stabilan, Karamarko prekaljen

Odgovarajući na komentare da se ta stranka vratila na pozicije iz devedesetih, Josipović je rekao da nikome nije moguć uspješan povratak u devedesete. "Pokušaj da se to učini završio bi političkim porazom. Hrvatsko društvo se bitno promijenilo i ne bi prihvatilo politiku koja je bila moguća prije dvadesetak godina", kazao je Josipović

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL (arhiva)Photo: Slavko Midzor/PIXSELL (arhiva)Predsjednik Republike Ivo Josipović izrazio je zadovoljstvo što su izbori u HDZ-u, unatoč nekim suprotnim naznakama iz kampanje, prošli demokratski i što HDZ ima sve uvjete da bude stabilna oporba desnog centra.

Stabilna stranka s nestabilnim vraćanjem u devedesete

"Svjetonazorski, važan dio hrvatskog biračkog tijela pripada desno od centra i vrlo je važno da ima vjerodostojnu stranku koja će zastupati njegove političke interese", rekao je Josipović u intervjuu za sutrašnji Jutarnji list.

Odgovarajući na komentare da se ta stranka vratila na pozicije iz devedesetih, Josipović je rekao da nikome nije moguć uspješan povratak u devedesete. "Pokušaj da se to učini završio bi političkim porazom. Hrvatsko društvo se bitno promijenilo i ne bi prihvatilo politiku koja je bila moguća prije dvadesetak godina", kazao je Josipović.

Kritičari su površni, Karamarko je plivao u bari punoj krokodila

Govoreći o novom šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku rekao je da se njih dvojica svjetonazorski i politički jako razlikuju te da mu njegova vrlo desna stajališta o pojedinim pitanjima nisu bliska, ali da su vrlo korektno surađivali dok je Karamarko bio ministar unutarnjih poslova.

Zanimljivim je ocijenio gotovo podcjenjivačke komentare o Karamarku kao političaru. "Riječ je o površnosti koja zanemaruje da je Karamarko pri vrhu političke scene dugi niz godina. Netko tko to uspijeva, tko je plivao i s Tuđmanom i Mesićem i Sanaderom i Kosor sigurno nije za podcjenjivanje", rekao je Josipović.

Ocijenio je kako je očito da je imao vrlo efikasan izborni tim. "Optužbe koje su se čule na način rada toga tima ipak bi trebalo, osim riječima, potkrijepiti i nekim dokazima", kazao je.

Evolucija Nikolića: iz četnika u predsjednika

Komentirajući odnos Hrvatske prema promjeni vlasti u Srbiji i izboru Tomislava Nikolića za predsjednika, Josipović je rekao kako "nove okolnosti traže nove pozicije". "Osnovni ciljevi, naš ulazak u EU i euroatlantsko savezništvo te dobri susjedski odnosi i regionalna suradnja ostaju nepromijenjeni. Ali sigurno je da promjena predsjednika u Srbiji i izbor Nikolića otvara nove izazove", rekao je Josipović.

Ocijenio je da bi, bez obzira na njegovu bliskost s četništvom i Šešeljom, volio da se nastavi politika pomirenja. "Puno toga će ovisiti o tome je li spreman nastupiti s novih, revidiranih pozicija. Politike i političari evoluiraju, vidjeli smo to i kod nas, zašto ne i u Srbiji", kazao je.

Govoreći o potezima nove vlasti, Josipović je rekao kako je Vlada u prvih šest mjeseci povukla nekoliko važnih reformskih poteza te kako, s obzirom na ozbiljnu gospodarsku situaciju, valja očekivati još brže i odlučnije reforme, ali je upozorio da je s druge strane nezaposlenost vrlo visoka, siromaštvo sve veće, kao i nezadovoljstvo građana.

"Država ima smisla samo ako je socijalna država, ako pomaže građanima u nevolji i potiče solidarnost. Reforme gospodarstva mora pratiti i odlučna socijalna politika, traženje novih mogućnosti zapošljavanja i solidarnost s onima kojima je najteže", rekao je predsjednik Josipović.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
26/11/09

CH2710, 24.05.12. 10:58

Ako su ti izbori bili demokratski, onda sam ja najobičniji kreten.

Za mene, a vjerujem i puno drugih ljudi, je potpuno jasno, da se do ovog rezultata došlo ucjenama npr. Kaljmetija, Šuice itd...


registracija
25/6/10

vidra, 24.05.12. 11:23

HDZ-ovcima treba vođa sličan onima koji su prošetali u prošlosti i ostavili krvavi trag za sobom. Čvrsta ruka, koja vlada i naređuje a članstvo ispranih mozgova pretvara u klimavce. Eto to su dobili.


registracija
25/6/10

vidra, 24.05.12. 11:31

E moj Josipoviću, osim glađenja svega i svačega, što ti uopće radiš? Da li imaš uopće kristalno jasan stav o nekome i nečemu, a da nije jedna bezlična smjesa crnoga i bijeloga.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika