29.05.2012. / 16:45

Autor: Hina

Zbrinjavanje otpada u Lici je neisplativo'

O projektima zaštite okoliša i zbrinjavanju otpada na području Ličko-senjske županije u Gospiću je danas sa županijskim i gradskim čelnicima razgovarala ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy.

Mirela HolyMirela HolyO projektima zaštite okoliša i zbrinjavanju otpada na području Ličko-senjske županije u Gospiću je danas sa županijskim i gradskim čelnicima razgovarala ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy.

Ličko-senjska županija prilično je velika površinom s relativno malim brojem stanovnika pa je zbrinjavanje otpada praktički neisplativo. Prema izmjenama i dopunama Plana gospodarenjem otpadom u Republici Hrvatskoj, u Ličko-senjskoj županiji nije predviđeno uređenje centra za gospodarenje otpadom s obzirom na to da ekonomski razlozi to ne opravdavaju, ali je zato predviđeno da se komunalni otpad koji neće biti obuhvaćen primarnom selekcijom odvozi u centre za gospodarenje otpadom na područje Zadarske, Karlovačke i Primorsko-goranske županije, rekla je ministrica Holy.

Istaknula je kako nije zadovoljna odlagalištima otpada po općinama i gradovima u toj županiji jer se prije zapravo išlo u krivome smjeru i - umjesto da smo imali centre za zbrinjavanje otpada - nastali su deponiji.

Na pitanje dokle se došlo s idejom o naplati plastičnih vrećica, ministrica Holy odgovorila je da je zakon o otpadu trenutačno na ocjeni u Bruxellesu. Vlada bi za desetak dana trebala dobiti tu ocjenu, a nakon toga ide se u zakonsku proceduru i donošenje odgovarajućeg pravilnika o naplati plastičnih vrećica.

Ličko-senjski župan Milan Jurković sa suradnicima izvijestio je ministricu o sanaciji odlagališta komunalnog otpada Raktivcu, u blizini Gospića, procijenjenoj na 17 milijuna i 600 tisuća kuna.

Kako je rekao, u planu je i sanacija drugih odlagališta te nabava specijalnoga komunalnog vozila za zbrinjavanje otpada.

Vezane vijesti

'Reciklirat ćemo te, baciti u peć i spaliti'

'Reciklirat ćemo te, baciti u peć i spaliti'

"Reciklirat ćemo te, baciti u peć i spaliti! Da, doslovce takvu poruku dobila sam u pismu čim sam najavila da krećem u radikalne promjene… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika