30.05.2012. / 08:49

Autor: Hina

Australija poslije monstruoznog masakra

Za vojnu intervenciju u Siriji

Australija je najavila u srijedu da je otvorena za razgovore o vojnoj intervenciji u Siriji protiv režima predsjednika Bašara al-Asada što je dan ranije spomenula i Francuska.

IlustracijaIlustracijaAustralija je najavila u srijedu da je otvorena za razgovore o vojnoj intervenciji u Siriji protiv režima predsjednika Bašara al-Asada što je dan ranije spomenula i Francuska.

Australski ministar vanjskih poslova Bob Carr izjavio je da će " njegova zemlja razgovarati" o francuskome prijedlogu za vojnu intervenciju.

"No potrebna je jednoglasna potpora u Vijeću sigurnosti i moramo uzeti u obzir kritike Kineza i Rusa, to je njihovo pravo", rekao je aludirajući na protivljenje Moskve i Pekinga međunarodnoj intervenciji u Libiji.

Australija je prva zapadna zemlja koja je u utorak objavila da u roku od 72 sata protjeruje sirijske diplomate nakon pokolja počinjenog u Huli s najmanje 108 žrtava. Takve su odluke zatim objavili i Europljani, Amerikanci i Kanađani.

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je u utorak kako vojna intervencija nije isključena, ali uz uvjet da se provede uz poštovanje međunarodnog prava i uvjeri Ruse i Kineze da ne stave veto na takvu operaciju.

Međunarodna zajednica oštro je osudila masakr u Huli pa su tako u utorak svoje veleposlanike iz Damaska povukle Britanija, Francuska, SAD, Njemačka, Italija, Kanada, Španjolska, Nizozemska, Belgija i Švicarska.

Anan osudio napad

Posebni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan pozvao je u utorak sirijskog predsjednika Bašara al Asada da hitno zaustavi nasilje u zemlji.

Annan je u izjavi za novinare rekao da je u razgovorima s Asadom u utorak u Damasku "otvoreno prenio veliku zabrinutost međunarodne zajednice zbog nasilja u Siriji, uključujući nedavne šokantne događaje u Huli".

Po njegovim riječima, Asad je također osudio masakr u Huli, gdje je ubijeno 108 ljudi u petak, a gotovo pola njih bila su djeca. Asadova vlada demantirala je bilo kakvu ulogu u tom masakru i okrivila je islamske "teroriste".

"Sirijski narod ne želi da mu budućnost budu krvoproliće i podjela. Ipak, ubojstva se nastavljaju...", kazao je Annan novinarima u Damasku.

On je rekao da je pozvao Asada da poduzme korake i to "ne sutra, nego sada" kako bi proveo mirovni plan čija je svrha okončanje nasilja. To znači da vlada i sve snage koje ona podržava zaustave vojne operacije i pokažu krajnju suzdržanost, rekao je Annan koji je također pozvao Asadove protivnike na prekid nasilja.

Annan je rekao da su se on i Asad složili glede važnosti dopreme humanitarne pomoći u sve dijelove Sirije, kao i oko potrebe za nesmetani pristup UN-a i drugih humanitarnih agencija.

U međuvremenu je podtajnik UN-a za mirovne operacije Herve Ladsous izjavio je da su vojska i druge snage koje podupiru Asada vjerojatno odgovorne za masakr u Huli.

"Jedan broj žrtava ubijen je u topničkom napadu, što jasno ukazuje na odgovornost vlade. Samo vlada ima teško oružje, tenkove i topove", rekao je Ladsous novinarima. "Također ima žrtva koje su ...umrle od ranjavanja nožem, što je manje jasno, ali vjerojatno ukazuje na lokalnu miliciju", kazao je on.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 30.05.12. 09:18

Što bi bilo kada bi npr Kina rekla da je otvorena za razgovor o vojnoj intenrvenciji u Australiji?


registracija
9/3/10

nostradurus, 30.05.12. 09:51

Befel od Kraljice?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika