13.06.2012. / 09:49

Autor: Hina

NATO 'protiv' strane intervencije u Siriji

"Strana vojna intervencija nije dobar put za Siriju", rekao je Rasmussen u obraćanju australskim novinarima, dajući prednost političkom rješenju

IlustracijaIlustracijaStrana vojna intervencija u Siriji nije "dobar put", ocijenio je u srijedu glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, nekoliko sati pošto je visoki dužnosnik UN-a nazvao stanje u toj zemlji građanskim ratom.

"Strana vojna intervencija nije dobar put za Siriju", rekao je Rasmussen u obraćanju australskim novinarima, dajući prednost političkom rješenju.

"Zasad ne postoji nikakav plan" za operaciju NATO-a u Siriji, dodao je.

"Usprkos svemu, odlučno osuđujem ponašanje sirijskih sigurnosnih snaga i nasilje nad civilima", rekao je glavni tajnik NATO-a. "Ovo čemu svjedočimo prava je sramota i nema dvojbe da je sirijski režim odgovoran za gaženje međunarodnih zakona".

Dan ranije zapovjednik UN-ovih operacija za očuvanje mira Herve Ladsous upozorio je na stanje građanskog rata u Siriji, gdje su se odnedavno višestruko zaoštrili sukobi vladinih snaga i pobunjenika te bombardiranja pobunjeničkih uporišta.

Rasmussen, koji boravi u diplomatskom posjetu Australiji, rekao je u vezi s tim da "s pravnog stajališta" nije siguran može li se govoriti o građanskom ratu u toj zemlji.

"No sigurno je da je stanje u Siriji veoma ozbiljno i da smo svjedoci užasnih čina za koje su odgovorni režim i snage koje su mu odane, te oštro osuđujem te čine", kazao je.

Rasmussen je neuspjeh Vijeća sigurnosti da se dogovori o načinima jačanja pritiska na Damask nazvao "ozbiljnom pogrješkom", ocijenivši da bi Rusija mogla imati "presudnu ulogu" u uspostavi mira.

Vezane vijesti

Okupacija na neodređeno

Okupacija na neodređeno

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen obećao je u srijedu da ta organizacija neće napustiti Afganistan, u času kada se međunarodne snage polako… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 13.06.12. 23:36

Prestrasili su se Rusa pa sada tvrde da im se intervencija ne isplati. Putin im je svima utjerao strah u kosti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika