02.06.2012. / 18:02

Autor: Hina

Ugrožen Veliki koraljni greben

UNESCO je u subotu pozvao Australiju da poduzme hitne mjere za zaštitu Velikog koraljnog grebena koji se, kako stoji u izvješću tog UN-ovog tijela, nalazi pod prijetnom industrijskog razvoja te bi se uskoro mogao naći na listi ugroženih mjesta svjetske baštine.

Veliki koraljni greben je ugroženVeliki koraljni greben je ugroženUNESCO je u subotu pozvao Australiju da poduzme hitne mjere za zaštitu Velikog koraljnog grebena koji se, kako stoji u izvješću tog UN-ovog tijela, nalazi pod prijetnom industrijskog razvoja te bi se uskoro mogao naći na listi ugroženih mjesta svjetske baštine.

Iznimna vrijednost Velikog koraljnog grebena za cijelo čovječanstvo je "ugrožena i nužna je odlučna akcija kako bi se očuvao njegov opstanak", upozorava UNESCO u izvješću.

Australije je, naime, pokrenula program ulaganja u eksploataciju enegetskih resursa kako bi odgovorila na porast potražnje u Aziji, s projektom cjevovoda vrijednim 435 milijardi američkih dolara. Australska sjeveroistočna država Queensland, u kojoj se nalazi Veliki koraljni greben, jedno je podrućja koje se najbrže razvija i izgrađuje.

Glavni pritisak na Veliki koraljni greben čine rastući razvoj obalnog područja, luke i postrojenja za prirodni ukapljeni plin (LNG), ekstremne vremenske prilike i nasukavanje brodova. Upravo je kineski brod za prijevoz ugljena 2010. udario u Greben, znatno ga oštetivši i zagadivši svojim teretom. UNESCO se posebice pribojava izgradnje LNG terminala na otoku Curtis, u sklopu razvoja glavne luke za ugljen u Gladstoneu.

Politički utjecajni Zeleni, koji podupiru manjinsku vladu premijerke Julije Gillard, pozvali su Australiju da smanji svoju ovisnost o ugljenu.

Vezane vijesti

NATO 'protiv' strane intervencije u Siriji

NATO 'protiv' strane intervencije u Siriji

Strana vojna intervencija u Siriji nije "dobar put", ocijenio je u srijedu glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, nekoliko sati pošto je visoki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika