01.06.2012. / 14:12

Autor: Hina , Nacional.hr

'Najbitnije je da smo zadržali kreditni rejting'

"Ovo je apsolutno najbolje što bilo koja tranzicijska, i ne samo tranzicijska zemlja, u Europi u ovom trenutku ima, dakle zadržan kreditni rejting i to je jako važno", rekao je Čačić

Slavko Linić i Radimir ČačićSlavko Linić i Radimir ČačićPromjenu izgleda Hrvatske iz stabilnog u negativno koje je donijela rejting agencija Moody's nije previše zabrinula najodgovornije ljude za gospodarstvo u Vladi.

Ministar financija Slavko Linić prokomentirao je kako su negativni trendovi u prvom kvartalu i pad BDP-a od 1,3 posto utjecali na procjene Moody'sa. Podsjetio je kako su druge dvije rejting agencije, Standard&Poor's te Fitch još prošle godine hrvatske izglede ocijenile negativnima.

Linić smatra kako promjena prognoze neće bitnije utjecati na troškove hrvatskih zaduženja, ali ipak brine jer je Moody's bio još jedina agencija koja je smatrala da je u ovoj godini moguće okrenuti trendove, a sada je promijenila mišljenje.

Upitan boji li se daljnjeg smanjenja rejtinga s obzirom na predviđanja da će drugi kvartal biti gori od prvog, rekao je da nije toliki pesimist te kako smatra da drugi kvartal ne bi trebao utjecati na kreditni rejting. Smatra da bi posebno opasno za Hrvatsku bilo smanjenje investicijskog rejtinga na špekulativni, što bi imalo vrlo negativne posljedice.

Njegov kolega iz vlade, ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je da su kreditne agencije jedino Hrvatskoj, koja je u skupinama zemalja s istom razinom ugroženosti, zadržale rejting.

"Ovo je apsolutno najbolje što bilo koja tranzicijska, i ne samo tranzicijska zemlja, u Europi u ovom trenutku ima, dakle zadržan kreditni rejting i to je jako važno", rekao je Čačić.

Agencija Moody's ostavila je kreditni rejting Hrvatske nepromijenjen za zaduživanje u lokalnoj i inozemnoj valuti na Baa3, ali je njegovu prognozu smanjila sa stabilne na negativnu.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika