01.06.2012. / 16:47

Autor: Hina

Optužnica protiv Mladinea podnesena nakon zakonskih rokova?

Prije sudske odluke o utemeljenosti optužnice protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea u slučaju Fimi media tužiteljstvo će se morati očitovati o tvrdnji obrane da je optužnica podignuta nakon zakonom propisanih rokova.

Vinko MladineoVinko MladineoPrije sudske odluke o utemeljenosti optužnice protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea u slučaju Fimi media tužiteljstvo će se morati očitovati o tvrdnji obrane da je optužnica podignuta nakon zakonom propisanih rokova.

Odluka o osnovanosti optužnice da je izvlačenjem novca iz Fonda kojem je bio na čelu Mladineo punio HDZ-ov crni fond trebala bi stoga biti donesena na idućem ročištu koje je sutkinja Renata Miličević zakazala za 15. lipnja.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo do tada se mora očitovati o tvrdnjama obrane da su probili sve rokove za podizanje optužnice, zbog čega bi je sud, po mišljenju Mladineova odvjetnika Milenka Umičevića, trebala odbacili.

Tužiteljstvo tvrdi da je Mladineo poslujući s privatnom marketinškom agencijom Fimi medijom od travnja 2008. do kraja 2009. kršio Zakon o javnoj nabavi, znajući da će novac izvučen iz državnog Fonda kojemu je bio na čelu završiti u "crnom fondu" tada vadajućeg HDZ-a.

Mladineo je navodno sklopio tri ugovora za promidžbene aktivnosti, kao što je izrada televizijskih spotova i oglasa za obilježavanje Dana planeta zemlje. U tužiteljstvu tvrde da je bezuvjetno prihvatio ponudu Fimi medije, bez da ju je usporedio s cjenikom HRT-a po kojemu bi Fond imao i do 50 posto popusta. Na taj je način navodno oštetio Fond za oko 1,7 milijuna kuna.

Optužnica protiv Mladinea jedna je u nizu što ih je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo protiv odgovornih osoba iz državnih institucija i tvrtki zbog poslovanja s Fimi medijom, a koje nisu obuhvaćene USKOK-ovom optužnicom iz prosinca prošle godine protiv HDZ-a, bivšeg stranačkog predsjednika Ive Sanadera i njegovih suradnika.

Osim Mladinea, za zloporabe položaja i ovlasti i izvlačenje novca radi financiranja HDZ-a u odvojenim su postupcima, početkom travnja optuženi i bivši čelnici Hrvatskih autocesta (HAC) Mario Crnjak, Jurica Prskalo, Josip Sapunar, bivši čelnik Autocesta Rijeka-Zagreb Zlatko Korpar te bivši čelnik Hrvatskih šuma Darko Beuk, koji je jedini od njih nakon priznanja uvjetno osuđen na 11 mjeseci zatvora.

Još je jednu optužnicu podigao i USKOK i to protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, kojega se također tereti da je namještao poslove Fimi mediji kako bi izvukao novac za svoju stranku.

Sanaderu, njegovu glasnogovorniku Ratku Mačeku, bivšem stranačkom rizničaru Mladenu Barišiću, HDZ-ovoj blagajnici Branki Pavošević te vlasnici Fimi medije Nevenki Jurak sudi se od sredine travnja. Svi osim Sanadera i Mačeka priznali su krivnju, iako se nisu nagodili s USKOK-om, kao što su ranije učinili bivši suradnici Nevenke Jurak Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 01.06.12. 20:43

Prije političara,grobari i najveća sramota Hrvatske je pravosuđe sa svim svojim segmentima.Pravosuđe je izvor svega katastrofalnoga što se u Hrvatskoj događa sve ove godine.Smrad i kaljuža se dižu do neba gdje ne stoluje ništa osim crne rupe pravnosti i pravednosti.Ako netko sahranjuje i na kraju sahrani ovu zemlju,bit će to upravo hrvatsko pravosuđe.Ostali su fus-note događanja.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika