02.06.2012. / 10:16

Autor: Hina

SAD premješta veći dio flote na Pacifik

SAD će prerasporediti najveći dio svoje pomorske flote u Tihi ocean do 2020. u okviru nove vojne strategije usredotočene na Aziju, izjavio je u subotu američki ministar obrane Leon Panetta na summitu u Singapuru.

Leon PanettaLeon PanettaSAD će prerasporediti najveći dio svoje pomorske flote u Tihi ocean do 2020. u okviru nove vojne strategije usredotočene na Aziju, izjavio je u subotu američki ministar obrane Leon Panetta na summitu u Singapuru.

Odluka o raspoređivanju više brodova na Pacifiku usporedo s jačanjem vojnog partnerstva u regiji dio je napora namijenjena jačanju uloge SAD-a u zoni vitalnoj za budućnost Amerike, dodao je Panetta.

Naglasio je da će "do 2020. mornarica prerasporediti svoje snage u omjeru od približno sadašnjih 50-50 između Pacifika i Atlantika na 60-40 u korist Pacifika, uključujući šest nosača zrakoplova, kao i većinu naših brodova i podmornica".

Američka mornarica ima na raspolaganju 285 plovila, od kojih je polovica trenutno raspoređena u Pacifiku.

Washington je također predvidio povećanje broja vojnih vježbi u području Pacifika.

Panetta je govorio pred dužnosnicima obrane te regije u okviru dijaloga o sigurnosti Shangri-La, summita u organizaciji Međunarodnog instituta za strateške studije sa sjedištem u Londonu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika