06.06.2012. / 14:03

Autor: Deutsche Welle

Nikolić šteti Srbiji i odnosima s Hrvatskom i BiH

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić svojim „tvrdim i nediplomatskim“ izjavama nanio je štetu dobrosusjedskoj suradnji i žrtvama rata u regiji, ali i europskom putu Srbije, smatra se u Bruxellesu.

Doris Pack (Foto: FaH/POOL/Damir Sencar/PIXSELL)Doris Pack (Foto: FaH/POOL/Damir Sencar/PIXSELL)Izjave novog predsjednika Srbije, Tomislava Nikolića, ne prestaju izazivati reakcije, kako kod susjeda Srbije, tako i u Bruxellesu. Europski dužnosnici su u više navrata podsjetili na svoja očekivanja da vlasti u Srbiji, uključujući i predsjednika i vladu, nastave s eurointegracijskim putem zemlje, posebno skrenuvši pozornost na važnost regionalne suradnje i pomirenja u tom procesu. I dok predsjednici Europskog vijeća i Europske komisije, kao i šefica europske diplomacije očekuju razgovore s Nikolićem zakazane za 14. lipnja u Bruxellesu, izvjestiteljica Europskog parlamenta za BiH Doris Pack kaže da su Nikolićeve riječi na samom početku njegovog predsjedničkog mandata „čudne i neshvatljive".

„Ono što je uradio Srbiju vraća unazad"

„Nadam se da je to zbog njegovog neiskustva u visoko-političkim obvezama i poziciji. On mora pokazati svima nama i onima koji su glasovali za njega da je zainteresiran za napredak Srbije, a ne za njezino nazadovanje. Ono što je do sada uradio, Srbiju vraća unazad", izjavila je Pack za Deutsche Welle.

Iz službenog Bruxellesa se za sada, s puno diplomatskog takta, kaže kako se vjeruje u riječi Nikolića izgovorene u izbornoj noći da će nastaviti eurointegracijski put Srbije. Međutim ima i onih koji smatraju da je neophodno da EU Nikoliću odgovori na način na koji je on govorio, a prema mišljenju Doris Pack to je bilo „tvrdo i nediplomatski". Ona podsjeća da je Nikolić dugo u politici, da je bio sljedbenik nacionalista, a da je kasnije pokušao da se promijeni. „Sada vidimo da to nije slučaj", kaže Pack u upozorava: „Moramo biti veoma oprezni u našem povjerenju. Nadam se da ipak može popraviti ono što je učinio Srbiji, jer on to nije uradio Europskoj uniji, već Srbiji, žrtvama u regiji i odnosima Srbije s BiH i Hrvatskom."

Pažljivo suditi o Nikoliću zbog izjava o Vukovaru i Srebrenici

Pack kaže da, ako lider jedne zemlje iznosi ideje kakve je Nikolić izrekao o Srebrenici i Vukovaru, o njemu se onda mora pažljivo suditi. Ona istovremeno poziva europske dužnosnike da predsjedniku Srbije jasno kažu kako Europa vidi stvari, da mu ukažu da, za sada, nije od pomoći Srbiji pri njezinom napretku i da mu objasne "ako ne razumije važnost njihovih riječi".

„Ako ostane tako jednostran bilo bi šteta. S druge strane, može se popraviti i vremenom biti viđen kao ozbiljan partner na putu eurointegracija Srbije", zaključuje Doris Pack u razgovoru za DW.

Autorica: Marina Maksimović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

Predstavnici Europske unije pozvali su u četvrtak novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da "riječima i djelima" igra pozitivnu i konstruktivnu… Više

Komentari

registracija
21/4/11

spBN, 06.06.12. 14:45

A kakvu to korist od tebe imaju balkanaski narodi gospa Doris Pack!?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika