06.06.2012. / 19:36

Autor: Hina

Kukavičje jaje Kukuriku koalicije

Čelnici koalicije Saveza samostalnih sindikata (SSSH) i Hrvatske udruge sindikata (HSU) oštro su se danas u Splitu usprotivili prijedlogu zakona o reprezentativnosti, ocijenivši ga "kukavičjim jajem Kukuriku koalicije".

Ozren MatijaševićOzren MatijaševićČelnici koalicije Saveza samostalnih sindikata (SSSH) i Hrvatske udruge sindikata (HSU) oštro su se danas u Splitu usprotivili prijedlogu zakona o reprezentativnosti, ocijenivši ga "kukavičjim jajem Kukuriku koalicije".

"Zakonom o reprezentativnosti želi se mijenjati Zakon o radu (ZOR), a usporedo s tim vlada se zaklinje kako oni to ne rade. Ova Vlada na taj način mijenja naše najvrednije stečeno pravo, a to je produžena primjena kolektivnog ugovora", rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel na konferenciji za novinare u Splitu u kojem su se čelnici SSSH i HSU-a sastali s predstavnicima sindikalnih podružnica dalmatinskih županija.

Novosel kaže kako do sada ni jedna vlada nije radila ovo što to radi ova. "One su kroz Zakon o radu umanjivale radnička prava, ali ovo sada je niski način da se kroz jedan zakon mijenja naš osnovni, Zakon o radu i da nam se mijenja institut zbog kojeg smo 2010. prikupili više od 700.000 potpisa. Sada će se ti potpisi očito morati ponovno aktivirati i mi ćemo od Sabora tražiti da ih izvade", rekao je Novosel.

Podsjetio je da je u lipnju 2010. sadašnji premijer Zoran Milanović stavio potpis za referendum protiv izmjena ZOR-a. Pozivao je sve građane da potpišu, a danas radi isto što je radila i prethodna Vlada, kazao je Novosel i najavio da će sindikati povući sve pravne mehanizme u zemlji i izvan nje kako bi zaštitili radnička prava.

"Bude li potrebe poduzet ćemo i oblike industrijske akcije", rekao je.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević upozorio je na teško stanje u gospodarstvu, posebno u Splitsko-dalmatinskoj županiji čiji je udio u ukupnoj nezaposlenosti 13,7 posto i u kojoj su prosječne plaće za 12,7 posto manje nego u ostatku zemlje.

Splitsko-dalmatinska županija, kaže, prednjači i u otvaranju stečajeva u realnom sektoru, proizvodnji, prerađivačkoj industriji, .

"Krajnje je vrijeme da Vlada, koja je dobila povjerenje građana, krene u operativnu razradu zadataka", rekao je Matijašević.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
14/4/07

sabo, 07.06.12. 01:41

Sa tri KKK(om) i od tri KKK(a) bi i jedni i drugi da se okoriste!!


registracija
26/2/12

okvardz, 07.06.12. 13:11

ovi sindikati brane neodbranjivo. i nisu u pravu koliko god bili glasni. jedino je kunst pametan. on se otvoreno prodao kada je bilo vrijeme.i pokazao tko su sindikalne vođe.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 07.06.12. 15:11

Ozren će vas braniti onako kako je branio Slobodnu Dalmaciju.Do prve isplate.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 07.06.12. 15:57

Opet Split glasa za one koji su ih i istjerali na ulicu.Sta reci dalje o gradu problemu.


registracija
10/2/12

Hazu, 07.06.12. 16:24

Sindikat=ološ i manipulatori koji imaju dobra priimanja

Radnik =ROB

Radnik u državnim tvrtkama=sveta krava ,ne za dugo...

Hrvatska voda,Hrvatska lutrija,Hrvatske šume banda nad bandama,skupocjeni automobili,reprezentacije,neograničeni mobiteli ,donacije i sl.,ali ta kasta misli da se ovo protiv njih radi,nije,nego za boljitak svih se privremeno ukida ta prava ,to je previše u ovo doba kad pola milijuna Hrvata ne radi!!!!!!!!!!!!!!!
Jesu li oni veći Hrvati ili što je u pitanju kad nedaju svoja prava naspram ovih obespravljenih a sve zbog njih.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika