08.06.2012. / 15:38

Autor: Hina

Ruski ministar: Moskva ne zna hoće li Asad otići s vlasti

Rusija ne zna je li predsjednik Bašar al-Asad voljan otići s vlasti pod pritiskom Zapada, rekao je u petak visoki ruski dužnosnik, nakon razgovora s izaslanstvom američkog State Departmenta u Moskvi.

Bašar al-AsadBašar al-AsadRusija ne zna je li predsjednik Bašar al-Asad voljan otići s vlasti pod pritiskom Zapada, rekao je u petak visoki ruski dužnosnik, nakon razgovora s izaslanstvom američkog State Departmenta u Moskvi.

"Ne znam ništa o takvim planovima sirijskog predsjednika", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov za službenu agenciju Ria Novosti koja ga je upitala hoće li Asad otići s vlasti.

Bogdanov je dao izjavu nakon sastanka o sirijskoj krizi na kojemu su sudjelovali ruski diplomati i američko izaslanstvo koje je predvodio izaslanik State Departmenta Frederic Hof, pošto je državna tajnica Hillary Clinton dan ranije pozvala na Asadov odlazak.

Susret u Moskvi događa se u času kada jača pritisak na Rusiju, koja režimu u Damasku pruža potporu od samog početka pobune prije 15 mjeseci, ne bi li poduprla političku tranziciju i Asadov odlazak.

Čini se da se Moskva zadnjih tjedana distancira od Asada, ali i dalje doprema oružje Siriji i odlučno se protivi stranoj vojnoj intervenciji, poput one u Libiji. Rusija ističe da je nužno provesti mirovni plan međunarodnog izaslanika za Siriju, Kofija Annana i u tom smislu traži od Zapada da iskoristi svoj utjecaj na oružane skupine sirijske oporbe.

Bogdanov je dodao da je Rusija voljna poduprijeti eventualne "izmjene" Annanova plana kako bi se "stvorili najbolji mogući uvjeti u kojima će ga sve strane moći provoditi". Ministrov zamjenik nije rekao o kakvim bi izmjenama mogla biti riječ.

Međunarodna zajednica "mora odmah reagirati" kako bi osigurala provedbu Annanova plana, poručio je u četvrtak navečer glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika