18.06.2012. / 17:22

Autor: Hina

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su dvije oporbene stranke lijevog centra, rezultati su najnovije redovite mjesečne ankete o rejtingu političkih stranaka koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Janez JanšaJanez JanšaSlovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su dvije oporbene stranke lijevog centra, rezultati su najnovije redovite mjesečne ankete o rejtingu političkih stranaka koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Janšina je stranka u telefonskoj anketi provedenoj prošlog tjedna na reprezentativnom uzorku od 710 građana dobila potporu 20,1 posto ispitanika. To je nešto više nego prije mjesec dana kad ju je podržavalo 19,4 posto sudionika ankete središnjeg slovenskog dnevnog lista.

Na drugom je mjestu stranka Pozitivna Slovenija (PS) sa 18,5 posto glasova, što je znatno manje od 22,7 posto prošlog mjeseca. Vjeruje se da su padu popularnosti stranke pridonijele nedavne potvrde policije da je porezna uprava pokrenula postupke oko navodne utaje poreza tvrtki u vlasništvu sinova Zorana Jankovića, predsjednika stranke.

Treće mjesto u anketi sa 15,4 postotaka potpore pripalo je i ovog mjeseca Socijalnim demokratima (SD) koje od nedavno umjesto Boruta Pahora, bivšeg predsjednika koji je najavio kandidaturu na jesenskim izborima za predsjednika države, vodi Boris Lukšič. Nekadašnji ministar obrazovanja u prijašnjoj Pahorovoj vladi najavljuje da će stranku dovesti u izrazitiji oporbeni stav prema aktualnoj vlasti, te uže surađivati s Jankovićevom strankom prema kojoj je Pahor bio rezerviran.

Prema ispitivanju "Dela", Slovensku pučku stranku (SLS) podržava 6,9 posto slovenskih birača, Građansku listu (DL) 4,7 posto, demokršćansku stranku Nova Slovenija (NSI) 3,5 posto, a Demokratsku stranku umirovljenika (DESUS) 1,8 posto. Spomenute 4 stranke čine sadašnju vladajuću koaliciju zajedno s Janšinom strankom.

Vezane vijesti

Janša s Montijem o krizi eurozone pred summit EU-a

Janša s Montijem o krizi eurozone pred summit EU-a

Slovenski premijer Janez Janša razgovarao je u utorak prilikom radnog posjeta Italiji s talijanskim premijerom Mariom Montijem o naporima za rješenje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika