19.06.2012. / 15:28

Autor: Hina

'Milanović želi pregaziti sindikate'

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar izjavio je danas kako predloženim zakonom o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje predsjednik vlade Zoran Milanović želi pregaziti sindikate.

Dragutin LesarDragutin LesarPredsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar izjavio je danas kako predloženim zakonom o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje predsjednik vlade Zoran Milanović želi pregaziti sindikate.

„To je zakon o razbijanju ostatka sindikalne scene u Hrvatskoj i dokaz kako vlada premijera Milanovića želi pregaziti sindikate,“ poručio je Lesar s konferencije za novinare Kluba zastupnika Hrvatskih laburista-Stranke rada održane danas u Saboru.

Prijedlogom toga zakona, kojim se želi regulirati reprezentativnost udruga sindikata i poslodavaca u kolektivnim pregovorima, a koji bi se uskoro trebao naći pred zastupnicima u Hrvatskom saboru, umanjit će se prava radnika i smanjiti trošak radne snage, čime se pogoduje poslodavcima na štetu radnika, rekao je Zlatko Tušek.

Njime će se, mišljenja je Tušek, otežati svi budući pregovori za sklapanje kolektivnih ugovora između socijalnih partnera te potaknuti usitnjavanje i osnivanje novih sindikata u pojedinim tvrtkama kroz strukovne sindikate za kolektivno pregovore čime se ide na ruku poslodavcima, a slabi pregovaračku moć sindikata.

Vlada predloženim zakonom pokušava mijenjati Zakon o radu čime dovodi u pravnu nesigurnost hrvatske građane, rekao je Tušek.

Ocijenio je također i kako vlada iznosi neistine tvrdeći da se u ovom trenutku u gospodarstvu ali i u području državnih i javnih službi produženo primjenjuje niz kolektivnih ugovora.

Od 16 kolektivnih ugovora na nacionalnoj razini šest je sklopljeno na neodređeno vrijeme, a deset na određeno vrijeme, rekao je dodavši kako je samo jednom kolektivnom ugovoru, i to onom za zaštitarsku djelatnost, isteklo vrijeme na koje je sklopljen.

„Svi kolektivni ugovori na nacionalnoj razini imaju ugovoren otkazni rok te je netočno da su oni vječni, kako tvrdi ministar rada i mirovinskog sustva Mirando Mrsić“, kazao je Tušek.

„Ministar reče da su samo rak i kolektivni ugovori vječni, a ja bih dodao i gluposti našeg ministra koj tako važan zakon na javnu raspravu uputio preko svog privatnog facebook profila,“ nadovezao se Lesar.

Od socijaldemokratskog premijera, kazao je Lesar, radnici ne očekuju da im bude duhovni vođa, ali s pravom očekuju principijelnost i dosljednost.

„Ako je 2010. premijer smatrao da ukidanje pravnih pravila nakon isteka kolektivnih ugovora nije prihvatljivo te potpisao zahtjev za referendum onda mora ostati kod toga i danas“, rekao je Lesar.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
24/7/11

mrvek, 19.06.12. 15:37

koji ti kurac imaš sa sindikatima? Mutavac.


registracija
11/12/07

time, 19.06.12. 15:52

Lesar je bivši sindikalac i mislim da je jedini u Hrvatskon Saboru koji ima kredibilitet o tome pričati. Ali ne samo to, mislim da je on osobno i njegova stranka jedina kojoj možemo vjerovati jer su pošteni, jasni,konkretni i dosljedni.


registracija
31/5/09

tvrtko3, 19.06.12. 16:47

Lesar je domagoška budala. Ma sve treba odobriti sinidkatima, što god traže treba im dati. Tko jebe državu ima li ona novaca za božićnice, regrese, cipelarine, nagrade, dodatke svake vrste, što ima 50.000 više zaposlenih u javnom sektoru, koga je to briga što kolektivni ugovori traju beskonačno. Oni imaju stečena prava i točka. Mi smo jedina zemlja u Europi gdje su plaće u javnom sektoru veće nego u realnom sektoru koji opet plaće ove mlatimudane po općinama, gradovima, županijama, ministzarstvima.......... ali idote poput Lesara boli kurac za to, on zna kako steći naklonost "biračkog tijela".


registracija
11/1/10

fluid, 19.06.12. 18:09

Bio Lesar demagog ili ne,imao pravo ili ne,jedno je jasno;da su sindikati na pravoj crti gdje im je i mjesto,do sada bi barem jednom izveli 100.000 svojega članstva na ulice.Kako se to nije dogodilo od "stojedinice"i Janice Kostelić (a to nisu izveli sindikati),jasno je da oni ne ispunjavaju svoju svrhu.Oni su sami sebi svrha.Mišljenja sam da kada bi se i upeli do zadnjih snaga pa da pokušaju izvesti veći broj ljudi na ulice,da im to nebi uspjelo.Hrvati su specijalne biljke.Okupljaju se svakih nekoliko stoljeća.I tada to bude više zbog snova o lijepoj našoj a ne iz pravih razloga u kojima im se krade život i prosperitet.Vrlo otužna hrvatska priča.


registracija
10/5/12

psyop, 19.06.12. 18:50

ma kako se ovaj bivsi hns-ovac usuduje naseg modernog i socijalno-osvijestenog premijera ovako bezocno optuzivati!? sdp i hns su trebali zajedno demonstrativno napustiti sabornicu nakon iznosenja ovako podlih i neutemeljenih objeda te neistina. ma kako se samo usuduje!? na goli otok! u vrijeme krize i recesije ovako potkopavati uspjeh kukulele vlade moze samo jedan obicni provokator, defaminator, agitator i kvislinski kolaborator! sram vas budi. odmah je meni ta stranka bila sumnjiva. kada sam prvi put ugledao njusku onog vuksica. kvisling!


registracija
27/12/06

Skipp, 19.06.12. 19:53

Lesar je lažan skroz na skroz - iskoristio je pozornost koju je dobio kao "sindikalist" da bi se uhljebio u Saboru i sad tu pametuje, govori ono što se želi čuti i skuplja jeftini publicitet. Bljak.


registracija
6/4/12

elem, 19.06.12. 20:26

Kakva je osoba Lesar pokazuje i to tko se sve uhljebio s njim. Vukušić lik koji nema blage veze o politici ali zato jako dobro zna kako svoje džepove napuniti lovom. Naravno za Lesara je to sve legitimno.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 19.06.12. 21:12

Da ti nazovi sindikati ičemu vrijede ne bi srali po njima od devedesetih. Hrpa nesposobnih uvlakača i seronja.


registracija
24/7/11

mrvek, 19.06.12. 21:47

Sindikati su jadnici koji nemaju muda za nista koji ujebu toliko potpisa za referendum, koji gledaju svoje dzepove a ne radnike. To je saka jada bez inteligencije I morali su svi dati ostavke jer su zajebali ljude za referendum. Paraziti koji zive na racun jadnih radnika.


registracija
28/4/10

Zvonko, 19.06.12. 22:28

Jel ovaj Lesar normalan uopće? Zna li on o čemu priča? Izgleda da se u zadnje vrijeme puno druži s Kajinom!


registracija
9/3/10

nostradurus, 19.06.12. 22:44

Tko će o čemu nego Lesar o radnicima, sindikatima i pravima. :-)). Bitno je da plaćica ide. A malo predstave nije na odmet. Besplatna reklama je najbolja.
patriotpokret.com.hr/


registracija
30/6/09

jebivjetar, 19.06.12. 23:29

Lesara treba ošišati, obrijati i na bauštelu da nešto privređuje ! Stari prasac i prdonja senilni !


registracija
12/12/10

hazl113, 20.06.12. 09:34

Da se malo vratimo u prošlost, točnije pred izbore 2011. kada je Lesar bio siguran da "kukuriku" koalicija neće imati dovoljno zastupnika da formira Vlast, ali se je na prevrio. Sjetite se kako je već tada razmišljao o dvije ministarske fotelje, ali sve je palo u vodu kada su vladajući dobili 82 zastupnika. Od tada se obrušava na vladu iz svih oruđa. Lesaru, znam da ti je jasno da ovo što ova, ili bilo koja vlada da je došla na vlast mora napraviti i sada pokušavaš napraviti kaos, a država u Banani. Daj se jednim spusti na zemlju i prestani kurit ovaj narod.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika