Objavljeno u Nacionalu br. 493, 2005-04-25

Autor: Nacionalova redakcija

POMOĆ STUDENTIMA

Top stipendija u Rijeci

Riječke tvrtke pozvane su da stipendiraju jedno ili dvoje Top studenata s riječkog Sveučilišta, a zauzvrat imaju priliku putem medija javnosti predstaviti svoje proizvode i usluge

Dobitnica Top stipendije 2003., Marijana Rakić s Medicinskog fakulteta, kazala je da je dobivena Top stipendija velika stvar za nju, a da je najznačajnije to što s vremenom akcija dobiva i nove dimenzijeDobitnica Top stipendije 2003., Marijana Rakić s Medicinskog fakulteta, kazala je da je dobivena Top stipendija velika stvar za nju, a da je najznačajnije to što s vremenom akcija dobiva i nove dimenzijeU županijskim prostorima Hrvatske gospodarske komore u Rijeci 19. travnja održana je prezentacija akcije Top stipendija za Top studente, koju organizira Nacional u suradnji sa partnerima Ingrom, HRT-om., Podravkom, INA-om i Diners Clubom. Cilj prezentacije, koju je organizirala Apriori komunikacija-službena PR agencija Top stipendije, bio je predstaviti akciju studentima riječkog Sveučilišta te malim i srednjim poduzetnicima u regiji da bi ih se potaknulo na uključenje u akciju. I dok je odaziv studenata bio velik, gospodarstvenici su se, nažalost, odazvali u malom broju. Prezentaciji su prisustvovali brojni predstavnici iz političkog i akademskog života Rijeke, poput gradonačelnika Vojka Obersnela, dogradonačelnice Vesne Lukanović i rektora Sveučilišta u Rijeci Daniela Rukavine.

Prezentaciju je uvodnim govorom otvorio domaćin Josip Stanković, predsjednik HGK ? Županijske komore Rijeka, koji je pohvalio akciju Nacionala od koje, smatra, svi imaju koristi. Izvrsni studenti mogu si olakšati studiranje, a privrednici i partneri u akciji zauzvrat dobivaju znanje mladih stručnjaka i stvaraju pozitivan imidž u javnosti.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel kazao je da je ulaganje u mlade najisplativije, te da bez znanja nema razvoja privrede i grada. “Rijeka je prepoznala važnost znanja, svake godine stipendira 580 izvrsnih studenata i nastavit će s tom praksom”, kazao je Obersnel. Nacionalovu akciju Obersnel drži izvrsnim projektom koji svakako treba nastaviti, a posebno pozdravlja aktivnosti privrednika i zahvaljuje tvrtkama koje ulažu u promociju znanja.

Rektor Sveučilišta Daniel Rukavina zahvalio je Nacionalu i partnerima na izvrsno organiziranoj i hvalevrijednoj akciji. Kazao je kako Top stipendiju treba gledati kroz tri aspekta-njezino značenje za studente, znanje i izgradnju sustava vrijednosti. “Za studente je ta akcija značajna jer ih potiče na usmjeravanje k znanju za svoju dobrobit i dobrobit društva”, smatra Rukavina. Akcija je važna i za samo znanje koje je temelj razvoja modernog europskog društva, u kojem želi biti i Hrvatska. “Vrlo je važno i to što akcija potiče i izgradnju novog sustava vrijednosti u kojem je rad na cijeni i u kojem se pokazuje da se znanje isplati”, rekao je Rukavina. Rektor kaže da će, približavanjem Hrvatske europskim standardima, korupcija i nepotizam biti zamijenjeni znanjem koje je najveća vrijednost civilnoga društva. Rukavina je pozvao sve medije da promiču poruke o vrijednosti znanja i pozvao gospodarstvenike da se uključe u akciju Top stipendija.

Goran Kalogjera, prorektor za nastavu riječkog Sveučilišta i član Stipendijskog vijeća Top stipendije kazao je kako je Top stipendija izvrsna, te da potiče studente da ulažu u sebe. “Kao član Stipendijskog vijeća imam i ugodan i neugodan zadatak. Ugodan zato što imam priliku izabrati između mnogo izvrsnih studenata, a neugodan zato što ne mogu svi dobiti stipendiju”, rekao je Kalogjera. I on je naglasio koliko je bitno uključenje privrednika iz regije u akciju, te da će sudjelovanjem u projektu uložiti u ljude koji će im to trostruko vratiti.

Regionalni partneri mogu se uključiti u akciju stipendiranjem 1-2 studenta te omogućavanjem obavljanja prakse Top studentima u svojim tvrtkama. Ako se odluče na sudjelovanje, regionalni partneri dobivaju priliku da preko regionalnih dnevnih novina i radiopostaja upoznaju javnost s proizvodima i uslugama koje nude.

Premda su prezentaciji prisustvovala mnoga poznata lica, i ovaj su se put u središtu medijske pozornosti našli dosadašnji dobitnici Top stipendije, kojima je voditeljica projekta Nina Šmigmator podijelila kartice Kluba top studenata.

Dobitnica Top stipendije 2003., Marijana Rakić s Medicinskog fakulteta, kazala je da je dobivena Top stipendija velika stvar za nju, a da je najznačajnije to što s vremenom akcija dobiva i nove dimenzije. Neira Torić s Građevinskog fakulteta, dobitnica Top stipendije 2003., kazala je: “Osim osobne satisfakcije zbog toga što radim ono što volim, dobila sam i nagradu u obliku Top stipendije, a također mi je iznimno drago što sam član Kluba.” Među prvim dobitnicama Top stipendije bila je Barbara Kvenić s Medicinskog fakulteta, koja dobila stipendiju 2002. godine. Iako je u međuvremenu diplomirala, Barbara još nije dobila željeni posao. “Top stipendija mi je bila velika materijalna pomoć, no posao u struci još nisam dobila. Voljela bih da se kriterij izvrsnosti primjenjuje i kod zapošljavanja”, kazala je Barbara. Top stipendiju je 2004. dobila Ivana Repac, studentica hrvatskog jezika i književnosti te filozofije na Filozofskom fakultetu. Dobivenu stipendiju smatra jednim od najznačajnijih događaja u svom životu. ” Top stipendija mi je bila velika financijska pomoć, ali i jedan od koraka na mome putu samoaktualizacije”, kazala je Ivana.

Prezentacije Top stipendije bit će održane u svim sveučilišnim gradovima Hrvatske, a sljedeća prezentacija održava se 3. svibnja u Zadru. Početak prezentacije je u 12 sati u županijskim prostorima Hrvatske gospodarske komore, a svi zainteresirani pozvani su da dođu i uključe se u akciju.

Vezane vijesti

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručuio je u Predsjedničkim dvorima dobitnicima Top stipendije za top studente prve rate za akademsku godinu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika