Objavljeno u Nacionalu br. 384, 2003-03-26

Autor: Nacionalova redakcija

Hrvatske autoceste

U 2003. za autoceste 4,3 milijarde kuna

Predsjednik Uprave HAC-a Stanko KovačPredsjednik Uprave HAC-a Stanko KovačHrvatske autoceste (HAC) planiraju ove godine izgraditi 120 kilometara autocesta dok će koncesionari izgraditi još tridesetak kilometara, najavio je predsjednik Uprave HAC-a Stanko Kovač. Gradnja i priprema za buduće trase iz programa HAC-a, kao i pripreme za koncesionare, stajat će ove godine 4,3 milijarde kuna. Od cestarine, naknada u cijeni goriva i povrata avansa očekuje se 1,8 milijardi kuna prihoda, dok će ukupni rashodi iznositi 5,4 milijardi kuna, odnosno očekuje se deficit od 3,6 milijardi kuna. Za redovno održavanje autocesta izdvojit će se 81 milijun kuna, dok će radovi sanacije koji predviđaju zamjenu asfalta na 100 kilometara postojećih autocesta, od 200 kilometara koliko ih treba sanirati, stajati ukupno 349 milijuna kuna. Do lipnja bit će izgrađeno 9,5 kilometara na dionici Breznički Hum – Novi Marof autoceste Zagreb-Goričan, 36 kilometara dionice Bosiljevo – tunel Mala Kapela i 61 kilometar Gornja Ploča – Zadar 2 na autocesti Bosiljevo-Split, a do kraja godine biti će dovršen spoj Novi Marof-Varaždin.
U skladu s dovršenjem pojedinih dionica mijenjat će se i sustav naplate cestarina. Privremeni režim čelne naplate uvest će se na dionici od Bosiljeva, na dionici od Brezničkog Huma čelna naplata se neće mijenjati do 1. siječnja 2004., a dionica Gornja Ploča – Zadar imat će zatvoreni sustav naplate. Planom 2001. – 2005. predviđa se izgradnja 450 kilometara autocesta i 81 kilometar poluautocesta.

Vezane vijesti

Bruxelles prisilio na smanjenje cestarina

Bruxelles prisilio na smanjenje cestarina

Dok se u Hrvatskoj priprema poskupljenje cestarina, a u Sloveniji je u proteklih nekoliko godina propalo više pokušaja da se utječe na smanjenje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika