02.05.2012. / 18:51

Autor: Nacional.hr

'HAC i AC Zagreb-Rijeka nemaju potencijala'

"Detaljno sam upućen u njihovo financijsko stanje i mogu reći da one nemaju potencijal za daljnje ulaganje. Usudio bih se reći, čak ni za zadržavanje statusa quo", rekao je novinarima ministar

Siniša Hajdaš DončićSiniša Hajdaš DončićNovi ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić sazvao je konferenciju za novinare nakon što su se u medijima pojavile informacije o mogućem poskupljenju cestarina. Ministar nagađanja nije odbacio, ali je rekao kako će o eventualnom povećanju cijena cestarina odlučiti nakon što mu uprave Hrvatskih autocesta i Autoceste Zagreb-Rijeka predaju 'ozbiljan projekt restrukturiranja tih društava'.

No, ukoliko i do poskupljenja dođe, ministar ističe, ono se neće odnositi na stalne korisnike autoceste, odnosno one koji koriste elektronski sustav naplate.

Što se restrukturiranja tvrtki tiče, Hajdaš Dončić je istaknuo kako je ukupni dug HAC-a i AC Zagreb-Rijeka dosegao 27 milijardi kuna.

"Detaljno sam upućen u njihovo financijsko stanje i mogu reći da one nemaju potencijal za daljnje ulaganje. Usudio bih se reći, čak ni za zadržavanje statusa quo", rekao je novinarima ministar.

Svoj je stav pojasnio rekavši kako su ugovori o radovima za pojedine dionice bili sklapani na temelju idejnih studija, a da za neke radove nisu bila osigurana ni novčana sredstva ni građevinske dozvole.

"To je bilo nezakonito. Neću dopusiti da direktori potpisuju ugovore za radove, a da za njih nisu osigurana ni sredstva ni građvinske dozvole", rekao je ministar te prokomentirao kako je to 'malo sick' (bolesno).

Vezane vijesti

Nova trajektna linija kopno - Pelješac u planu od 1. srpnja 2013.

Nova trajektna linija kopno - Pelješac u planu od 1. srpnja 2013.

Od 1. srpnja 2013. godine u planu je otvorenje trajektne linije između kopna i poluotoka Pelješca, namijenjene prvenstveno prijevozu kamiona, najavio… Više

Komentari

registracija
18/2/12

Mirni, 02.05.12. 20:30

Vozim svaki mjesec 300 km od Rjeke do Novske i nazad starom cestom. Uštedim na cestarini 194 kn, a na "sporoj" vožnji 15 litara benzina, odnosno 165 kn, dakle ukupno 364 kn.Vozim 2+2 sata duže ali uz par kavica sa manje nervoze i napetosti u prometu.Porućujem političarima da će uz povećanje cijena cestarina, vozača na starim cestama biti toliko da će naplatiti za cetarinu manje love nego do sada.


registracija
26/1/08

Rampa, 02.05.12. 20:43

Ionako imamo najskuplje cestarine nakon Francuske u Europi!

Nakon poskupljenja ćemo imati ubjedljivo najskuplje!

Već 2 godine bojkotiram sve naše autoceste i vozim isključivo magistralnim/regionalnim cestama i prema Zadru/Splitu i prema S.Brodu i Županji.

Za moj putnički kombi staklaš sa sjedalima je cestarina od ZG do Zadra i natrag 360 kn, kao i do Županje, a do Broda i natrag 200 kn!

A to je preskupo, Slovenac se sa vinjetom od fiksnih 600 kn vozi cijelu godinu po svojim autocestama koliko ga volja! Zašto i mi nemamo vinjete?

Zato jer se na vinjetama ne zaradi kao na pojedinačnim vožnjama!

I te horor cestarine odbijam plaćati već 2 godine, plus na regionalnim cestama se potroši i manje goriva, tih sat vremena vožnje što se vozi duže mi nije problem!

Ova odluka o poskupljenju ionako preskupih cestarina će samo natjerati još više vozača na magistralne, tj regionalne ceste što će dovesti do zagušenja lokalnih regionalnih puteva, do opasnih prometnih nezgoda na njima a i do još većeg pada prihoda od cestarina na auto cestama!

To što su u Vladi odlučili oderati turiste pred sezonu, a koji uglavnom ne poznaju regionalne ceste neće spasiti pad prihoda od cestarina!


registracija
24/7/11

mrvek, 02.05.12. 23:29

ma jebe mi se za ovo poskupljenje. Ja volim stare ceste jer ima se vidjeti lijepih pejzaža.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 03.05.12. 09:08

glupost totalna!?!?!

Ceste imaju jako puno potencijala, medutim u ovoj politickoj, pravosudnoj situaciji, sa ovakvom drzavnom birokracijom NISTA nema potencijala!!!

Molim forumase da mi navedu jednu privrednu granu koja danas ima potencijal i koja se jako razvila da ima svjetlu buducnost u danasnjoj HR. To su samo odvjetnici i javni biljeznici, smece.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika