Objavljeno u Nacionalu br. 496, 2005-05-17

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Pripreme EU za ulazak Hrvatske ipak teku dalje

Sljedeći tjedan u Hrvatsku stiže ekspertna skupina EU

  Iako je bijeg generala Ante Gotovine Hrvatskoj stvorio prepreku koja je iz političkih razloga odgodila određivanje datuma za službeni početak pregovora Hrvatske s Europskom komisijom, sljedećeg će tjedna ozbiljno biti nastavljen posao vezan za europske integracije. Od 23. do 27. svibnja ove godine očekuje se da će u Zagrebu deseteročlana ekspertna skupina Europske komisije početi s 'češljanjem' pravnih dokumenata i ustroja u Ministarstvu pravosuđa, MUP-u i USKOK-u. Bit će to neka vrsta prethodnog skrininga, snimanje trenutačnog stanja u Hrvatskoj u odnosu prema standardima ugrađenim u pravnu stečevinu Unije, čemu se treba prilagoditi i Hrvatska.
  Tako će za tjedan biti nastavljen konkretan tehnički posao u približavanju Hrvatske Europskoj uniji u najzahtjevnijem području zbog loše situacije upravo u hrvatskom pravosuđu u kojem i Bruxelles očekuje najozbiljnije zahvate. Bruxelles je još u siječnju ove godine odredio Irca Davida Dalyja za glavnog pregovarača s Hrvatskom. On ima bogato iskustvo u pregovorima sa Zagrebom jer je sudjelovao u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, da bi potom vodio i pregovore o Protokolu 7 kojim su trgovinske odredbe iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju proširene na deset novih članica EU. Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak i Daly poznaju se iz razdoblja kada su vođeni pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, kada je Drobnjak kao veleposlanik bio na čelu hrvatske stalne misije pri Europskoj uniji u Bruxellesu. 

Vezane vijesti

Ruska armija vraća se na Pacifik i Sredozemlje

Ruska armija vraća se na Pacifik i Sredozemlje

Šestog kolovoza u zapadnom Pacifiku počeli su godišnji manevri američke ratne mornarice i ratnog zrakoplovstva pod imenom “Valiant Shield”. Prvi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika