10.02.2003. / 00:00

Autor: Sandra Milković

NATO

TURSKA PRIMA AMERIČKE VOJNIKE

TURSKA PRIMA AMERIČKE VOJNIKE

Najviši dužnosnici turske vlade i vojske suglasili su se oko dolaska 38.000 američkih vojnika što će, u slučaju američko-britanskog napada na Irak, osigurati da se otvori sjeverna fronta. Premijer Abdullah Gül i zapovjednik Glavnog stožera turskih oružanih snaga general Hilmi Özkök time su praktički prepolovili washingtonski zahtjev da se na teritoriju Turske rasporedi čak 80.000 američkih vojnika. Do tog smanjenja došlo je pod snažnim pritiskom turske javnosti koja se oštro protivi nasilnom vojnom svrgavanju s vlasti režima iračkog predsjednika Saddama Husseina.
Gül je, u međuvremenu, s britanskim premijerom Tonyjem Blairom i glavnim tajnikom NATO-a Georgeom Robertsonom imao telefonsku razmjenu mišljenja o raspletu iračke krize. Detalji tih razgovora nisu priopćeni, ali se pretpostavlja da su se odnosili na obvezu NATO-a da zaštiti Tursku u slučaju iračkog napada. Obzirom da su Francuska i Belgija službeno uložile veto na NATO-ov plan mjera obrane Turske u slučaju američkoga rata protiv Iraka, Amerikanci će morati ponuditi druge garancije.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika