Objavljeno u Nacionalu br. 519, 2005-10-24

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Milan Bandić ruši sjevernu tribinu!

Sunce će opet sjati na zagrebački zoološki vrt

GENIJALCI
Četvrtak, HRT 2, 21.22
vijenac
Ovotjedno natjecanje u upadicama prošlo je bez značajnijeg sudjelovanja Zlatana Zuhrića Zuhre. Mučaljivi mladić, inače oženjen i otac jednog djeteta, za svoju je iznenadnu indisponiranost, ne sasvim bez temelja, pokušao optužiti Gobca, što se vidjelo iz njegova tobože ogorčenog naputka «daj, Gobac, uzmi malo kokica da mogu ja nešto reći».
Za točne odgovore na pitanja što je zagrebačko željezo, ukrućeno drvo, tko treba znati hodati unatrag, dudica, guzobolja, odmikljati (meteorit, šperploča, turistički vodič u Pentagonu, kokoš, briga ni oko čega, otpetljati) zaradilo se večeras masu novih (šest) tisuća kuna za referalni centar za dijabetes u Petrovoj bolnici.

VEČERNJA ŠKOLA: U ZMAJEVU GNIJEZDU
Petak, HRT 1, 21.46
vijenac
Na večerašnjem satu učilo se što je to tv-show, kako se piše scenarij, kakvi trebaju biti voditelji, kako se treba smijati publika u studiju i što će na sav taj trud reći već poslovična baba u Gračacu, tj. tipično nezahvalni i nepažljivi potrošač naše vrhunske domaće tv-zabave. Nacija je sa zebnjom pratila emisiju snimljenu prvi put u studiju HRT-a, nekakvom tužnom zdanju što podsjeća na betonski hodnik kakvog stadiona. Hoće li se srušiti krov? Sad kad se napokon može govoriti slobodno, hoće li iz zidova izići duh kakvog velikog hrvatskog zabavljača, recimo Tonija Martinčića, umjetničkim imenom Anton Marti, i sve podaviti? Hoće li i idući put emisija biti snimana na istom mjestu, u studiju «Augusto Pinochet»? Iz krugova bliskih zbornici saznajemo da hoće, ali još samo taj put, tek toliko da se zaokruži ciklus TIPZ, teorija i praksa zabave. Ovo večeras bila je isključivo teorija, a idućeg petka, u nastavku zvanom «Osveta zelenog obada», u drugom i završnom dijelu (sad bi bilo lijepo reći: trilogije) gradivo će biti potkrijepljeno povremenom praktičnom izvedbom tipičnih dijelova naših zabavnih emisija.

VIJESTI NA DRUGOM
Petak, HRT 2, 22.25
četiri kaktusa
U Hrvatskoj je zabilježen, navodno, prvi slučaj ptičje gripe i to na šest labudova. Zadnji put smo nešto iz opće kulture o labudovima (a nije labuđi pjev i nije muda od labuda) čuli prije par stotina godina, na početku «Hasanaginice». Zbog toga smo danas, u toli rijetkoj prigodi pojave bolesti za kojom čezne cijeli svijet i obratno, očekivali živu sliku s mjesta zbivanja, a ne remekdjelo crno-bijele fotografije zvano «Jozo Barišić u dugačkom baloneru». Jozino telefoniranje bilo je sav vizualni doprinos zbivanjima. Budući da je telefon davno izumljen, prava je šteta što je naš narodni guslar Jozo govorio u prozi. Jest da je krajnjom neosjetljivošću za izgovorenu riječ govorio «ribnjak Grudnjak», što je zvučalo čudno, ali puno bi bolje bilo da je, umjesto da se muči tražeći slobodnu telefonsku govornicu, u studiju sjeo na kakav tronožac, uzeo gusle u svoje ručice diplomiranog novinara i zagudio «što se bijeli u gori zelenoj, il' su snijezi il' su labudovi».
Osim po telefonskom javljanju g. Barišića, koliko HRT drži do svoje najveće vijesti vidjelo se i po mizernoj minutaži koju su muda od Jozinih labuda dobila. Televizija koja je danima napumpavala ptičju gripu, kao i sve druge televizije na bijelome svijetu, najednom je toj navodnoj gripici oduzela prostor da bi ponavljala vijesti iz Dnevnika. .


IZVANREDNE VIJESTI
Petak, Nova TV, 22.39
četiri vijenca
U istom danu vlada je najprije iznenađujuće stručno ustvrdila da za ptičju gripu u Hrvatskoj nema šanse, a zatim se ponovo sastala i obavijestila nas o prvom slučaju ptičje gripe. Tu zanimljivost koja je veleumovima HRT-a nekako promakla nalazimo već u prvoj rečenici prve vijesti na Novoj TV, što znači da je na toj TV večeras radio netko tko se razumije u svoj novinarski posao. Novinarka Nove TV javila se uživo u program.


VIJESTI
Petak, HRT 1, 22.56
četiri kaktusa
I u ovim je vijestima Jozo telefonirao, sada drugoj urednici: Ljiljani Sauchi već vidno ljutoj zbog blamaže ustanove u kojoj Jozo i ona nekim čudnim slučajem zajedno rade. Vijesti koje su najavljivane kao izvanredne donijele su samo jednu novost. Jozina slika u dugačkom baloneru bila je oštro srezana u visini grkljana, tako da se od legendarnog balonera vidio samo ovratnik. Zanimljiv je bio i kraj emisije u kojem voditeljica primiče čašu vode i gnjevno nešto potpisuje, sigurno nečiju ostavku.

NEDJELJOM U DVA
Nedjelja, HRT 1, 14.00
kaktus
Voditelj Aleksandar Stanković preko ljeta ukinuo je studentsku publiku u studiju i glasovanje gledatelja, tako da između njega i gosta više ne bude nikakvih posrednika, kao između kralja Aleksandra i naroda u dqavnom šestosiječanjskom proglasu. Da naš voditelj nije diktator vidjelo se po ponovo uvedenom telefonskom glasovanju gledatelja. Od deset tisuća poziva, sedam je bilo u korist SDP-a, a tri tisuće za HDZ, ali mi na sve naučeni podanici nikako to ne možemo smatrati odgovorom na Acino pitanje: «Koja vlada se pokazala sposobnijom? Bivša SDPova ili sadašnja HDZ-ova?»

DNEVNIK
Nedjelja, HRT 1, 119.30
četiri kaktusa
Već drugi dan za redom i HRT i Nova TV časte nas onim divnim prizorom koji strane televizije nisu emitirale. Ti glupi stranci pokazivali su nam samo hrpe mrtvih kokošiju, ali naše drage televizije, baš kao i tradicionalno hipersenzibilni Goran Milić večeras, morale su nam pokazati kako naši stričeki zavrću vratom našim kokicama. Za tu brutalnost naši su vodeći tv mislioci uvijek spremni, umjesto da objave nešto lijepo, npr.: Milan Bandić ruši sjevernu tribinu! Sunce će opet sjati na zagrebački zoološki vrt.
Gradonačelnik se definitivno odlučio na najjeftinije i građanima Zagreba najsimpatičnije rješenje: srušiti skupu nakazu. Osim toga, ne će se stati samo na zavrtanju vratova kokicama: hrvatska vlada namjerava isušiti slavni Kopački rit, sva naša slavna jezera i rijeke i pobiti sve ptice, što Europa pozdravlja.

NOGOMET: ROMA - LAZIO
Nedjelja, HRT 2, 20.25
četiri kaktusa
Božidar Sušec davao je savjete treneru Lazia, a i sebe je tobože skromno uspoređivao s komentatorom talijanske televizije, kao, nemam ja radne uvjete kao taj Zvonimir Boban. To da narodni heroj Zvone radi kao nogometni komentator i u Italiji (odavno i na RTL-u), svugdje osim na HRT-u, sasvim je normalna stvar jer na HRT-u rade Sušec i njegov sinčić, a kad igra reprezentacija pomažu im takve uzorne sportske persone kao što su Igor Štimac i Ćiro Blažević. Uzmemo li tih par sitnica u obzir, Sušecovo uspoređivanje sebe s Bobanom nije ništa drugo nego već dobro poznati lopovski cinizam tipičnog Galićevog sportskog novinara.

SHPITZA
Nedjelja, HRT 1, 21.55
vijenac
Nina Režek Wilson, profesorica na na Tekstilno-tehnološkom fakultetu najavljuje ono što će sigurno zanimati vas mlade: otvaranje studija na kojem možete dobiti papir za jedno od tri zanimanja: modni stilist, modni kritičar i modni novinar. Ovo znači kraj modnim ciganima.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika