Objavljeno u Nacionalu br. 519, 2005-10-24

Autor: Nacionalova redakcija

INTERNET

Nigerijska borba protiv spama

Nigerija je već godinama na glasu kao zemlja gdje žive najgori spammeri. Iz te su se zemlje poduzimali razni pokušaji globalnih prijevara. Bile su to ponude lažnih kredita, sigurnih dobitaka na lutriji, lažne prodaje nekretnina ili udjela u tvrtkama, pozive na investiranje u poslovima sa "sigurnim dobitkom". Riječ je o pravoj industriji prijevare zbog koje je Nigerija došla na loš glas u prvom redu zato što otamo dolazi mnogo spamova, neželjenih elektroničkih poruka.
Predsjednik Olusegun Obasanjo odlučio je tomu stati na kraj te je donesen zakon po kojem spammeri mogu dobiti čak tri godine zatvora. Novi zakon pokriva sve vrste internetskog kriminala, pa će biti kažnjeni oni koji preko interneta sudjeluju u masovnim prijevarama, krađi identiteta, slanju spama, dječjoj pornografiji. Posebno će zakon biti strog prema spammerima pa će biti kažnjen svaki pošiljatelj elektroničke poruke ako nije u izravnom poznanstvu s primateljem.
Zakon predviđa i stroge kazne za internetske providere koji dopuštaju kriminal, a policajcima dopušta da pretresaju prostorije gdje se po njihovim sumnjama obavlja internetska kriminalna aktivnost. Taj oštar zakon napisan je i pod pritiskom SAD-a jer su najveće žrtve nigerijskih internetskih varalica bili naivni američki internetski surferi.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika