Objavljeno u Nacionalu br. 521, 2005-11-07

Autor: Eduard Šoštarić

IZRAEL - HRVATSKA

Zuroff razočarao osječke Židove

Damir Lajoš, predsjednik Židovske općine Osijek, žali što je otkazan posjet osječkoga gradonačelnika Ante Đapića Arielu i ističe dobre odnose s njim

Predsjednik osječke Židovske općine Damir LajošPredsjednik osječke Židovske općine Damir LajošIznenadno otkazivanje petodnevnog posjeta osječkoga gradonačelnika Ante Đapića izraelskom gradu Arielu, koji je trebao početi 8. studenoga, izazvalo je brojne reakcije u Hrvatskoj. Đapić je ondje namjeravao uspostaviti partnerstvo i prijateljstvo između dvaju gradova, kao i međunarodno rehabilitirati HSP odnosno popraviti imidž stranke koja je u zapadnim krugovima donedavno slovila kao krajnje desno orijentirana politička opcija s ustaškom ikonografijom.
Otkazivanjem posjeta neugodno su bili iznenađeni i u Židovskoj općini u Osijeku koji su u potpunosti podupirali inicijativu o prijateljstvu između dvaju gradova, potaknutu upravo iz izraelskoga grada Ariela. Židovska općina u Osijeku burno je reagirala na tvrdnje Efraima Zuroffa, direktora Centra "Simon Wiesenthal" koji je i spriječio odlazak Đapića u Izrael, da je Đapić – antisemit. O svemu tome Nacional je razgovarao s predsjednikom osječke Židovske općine Damirom Lajošem.

NACIONAL: Kako je židovska općina u Osijeku reagirala na otkazivanje posjeta osječkoga gradonačelnika Ante Đapića izraelskom gradu Arielu?

- Što se tiče samog otkazivanja posjeta, mi ne ulazimo u razloge za to, jer se to tiče gradonačelnika Ariela koji odlučuje o sklapanju inicijativa za gradove prijatelje. No oni su se kao glavnim razlogom za otkazivanje pozvali na brojna prosvjedna pisma koja su stigla s terena, što implicira da je Židovska općina poslala takva pisma, što nije točno. Stoga smo mi odlučili reagirati jer smo razočarani odbijanjem posjeta osječkoga gradonačelnika Izraelu. Nakon što je inicijativa bila predstavljena, mi smo pozvani sudjelovati u izaslanstvu grada Osijeka prigodom posjeta Izraelu što je, naravno, bilo u interesu naše općine. Kad nam je to bilo predstavljeno tek kao ideja, dakle u samom začetku, ja sam to predstavio i svom upravnom odboru, Židovskoj općini, a inicijativu sam iznio i na sastanku koordinacije svih židovskih općina u Hrvatskoj, što je bilo i prihvaćeno. Prema mojim informacijama, začetak inicijative došao je iz grada Ariela, a mi smo to doznali negdje sredinom ljeta, kad je bilo svečano otvorenje spomenika u Osijeku.

NACIONAL: Čini se da je direktor Centra "Simon Wiesenthal" Efraim Zuroff odigrao ključnu ulogu u sprječavanju Đapićeva posjeta Izraelu nazvavši ga antisemitom. Kakvo je vaše mišljenje o Efraimu Zuroffu? Jeste li s njim razgovarali u vezi s ovim slučajem?

- Moram priznati da nisam upoznao gospodina Zuroffa, ali sam na neki način razočaran što je informacija o otkazivanju stigla iz njegova ureda. On niti u jednom trenutku nije kontaktirao predsjednika Židovske općine Osijek. Očekivao sam da ako će već postupiti po svojoj savjesti na temelju informacija koje je imao i na kojima se bazirala njegova preporuka, da će svakako kontaktirati i Židovsku općinu kako bismo takvo što mogli potvrditi ili odbaciti. Misija organizacije "Simona Wiesenthala", čiji je gospodin Zuroff direktor, vrlo je jasna, no ona se bazira na informacijama koje se prikupljaju s terena. Moguće je da je on primio krive informacije i da je reagirao na temelju toga. Kome je to bilo u interesu, ja zbilja ne znam. Žao mi je što je njegova reakcija došla mimo kakve provjere odnosno kontakta barem sa mnom.

NACIONAL: Kako gledate na situaciju da izraelska država daje potporu posjetu Ante Đapića, a taj isti posjet nije se uspio ostvariti zbog stava jedne nevladine udruge?

- U našoj židovskoj vjeri ja ću se pozvati na brojne seminare koje sam pohađao dok sam bio mlađi i slušao sljedeće: Ako te tko mrzi, čini to najčešće iz neznanja, i na tebi je da ga uvjeriš u suprotno, i ako promijeni mišljenje, to trebaš pozdraviti. Ja vjerujem da je dobro ne samo da gospodin Đapić ode u Izrael nego i da se HSP profilira u modernu konzervativnu stranku. Vjerujem da će to biti dobro i za HSP i za cijelu židovsku zajednicu u Hrvatskoj. HSP je jedan ozbiljan politički faktor u ovom trenutku i to će nam svakako koristiti ako se oni profiliraju na taj način. Očito je da organizacija gospodina Zuroffa ima jako velik utjecaj, no upletati se u odnose između izraelske vlade i organizacije gospodina Zuroffa nema puno smisla.

NACIONAL: Jeste li glede novonastale situacije razgovarali s koordinacijom židovskih općina u Hrvatskoj?

- Nažalost, nije bilo prigode da se sazove sastanak koordinacije. Ja sam, naravno, obavještavao o cijeloj inicijativi i problemima koji su poslije nastali Ognjena Krausa, predsjednika koordinacije i Židovske općine Zagreb. Svakako će vrlo važna točka koordinacije židovskih općina, koja će se održati u sljedećih mjesec dana, biti i otkazivanje posjeta osječkoga gradonačelnika Izraelu. Vjerojatno će se na sastanku odlučiti hoće li koordinacija reagirati prema organizaciji gospodina Zuroffa, možda prema gradu Arielu, ili ćemo to odraditi na neki drugi način.

NACIONAL: Kakvo je vaše mišljenje o gospodinu Đapiću prije gradonačelničke dužnosti i danas? Kako ste ga doživljavali prošlih godina?

- Naravno da nam je kao Židovima smetala ustaška ikonografija ranih devedesetih koja se mogla naći na svakom uglu. Kao dragovoljac Domovinskog rata vidio sam i među svojim suborcima takva obilježja, to je jednostavno bila neka vrst motivacije, retorika iz neznanja a ne uvjerenja. Osobno ne znam niti za jednu njegovu antisemitsku izjavu. Mogu samo reći da se od razdoblja tijekom devedesetih do danas stanje u svakom slučaju promijenilo. U povodu inicijative za obnovu spomenika i nekih drugih stvari, gospodin je Đapić nama osobno prišao kao gradonačelnik. Mi nismo tražili pomoć od grada ili od njega osobno. On je sam došao i razgovarali smo o projektima Židovske općine, i on je obećao pomoć.

NACIONAL: Što je konkretno učinio i ispunio od obećanja?
-Načelno je obećanja koje nam je dao tijekom prvih sastanaka i ispunio. Grad je obnovio spomenik logoru koji je bio smješten nedaleko od Osijeka na Tenjskoj cesti, što je nama bilo iznimno teško, ne samo zbog neriješenog imovinskog pitanja, jer je to ipak samo spomenik kojeg mi kao Židovska općina nismo vlasnici, nego i zbog toga što je to bilo područje koje se razminiravalo. Uz to, grad je preuzeo brigu o zapuštenim židovskim grobljima koji su na neki način kulturni spomenici. Pomoć gradonačelnika Đapića u tom administrativnom dijelu bila je velika jer bi nama trebalo puno više vremena da to riješimo.

NACIONAL: Jesu li tako, kad je o Židovskoj općini u Osijeku riječ, funkcionirala i prethodna Gradska poglavarstva, te kakva su bila vaša očekivanja ili strepnje dolaskom Đapića na vlast?

- Ne mogu reći da postoji velika razlika, ali moram reći da je gospodin Đapić znatno susretljiviji. Ja sam predsjednik samo jedan mandat, bio sam na čelu Židovske općine dok je gospodinu Kramariću istjecao mandat i nisam ga imao prigode upoznati, stoga ne mogu suditi o njegovu stavu. Mogu samo reći da sam prilično zadovoljan odnosom gradonačelnika Đapića prema Židovima u Osijeku. U svakom slučaju ugodno sam se iznenadio kada je zapravo on došao do nas i pitao za probleme.
Naravno, i nama je jasno da kad nova vlast dođe, treba se predstaviti zajednici kako bi se uspostavila nekakva suradnja. Bez obzira na to što smo mala vjerska zajednica, prilično smo eksponirani u gradu i logično je da će nam gradska administracija pristupiti. Bilo kako bilo, prilično sam iznenađen do koje je mjere gradonačelnička pomoć išla.

NACIONAL: Kakve će biti vaše daljnje aktivnosti u vezi s otkazivanjem Đapićeva posjeta Izraelu: hoćete li pokušati razgovarati s gospodinom Zuroffom kako biste ga razuvjerili u njegovu stavu ili ćete pokušati razgovarati sa službenim predstavnicima izraelske države?

- Mi nismo politička zajednica, ali smo poslali dopis gradonačelniku Ariela, gospodinu Ronu Nachmanu, u kojem izražavamo žaljenje što je došlo do prekida suradnje, jer bi za našu općinu bilo vrlo dobro da se veze s Izraelom probude. U pismu smo rekli da nismo imali takve informacije koje su do njega došle. Eventualno, kad bi došlo do pokretanja slične inicijative iz grada Osijeka, to bi išlo preko izraelskog veleposlanstva, a ako postoji još neka inicijativa s izraelske strane, to još ne znam. Neuspjela inicijativa potaknuta je iz Izraela, pa nije ni išla preko izraelskog veleposlanstva nego vjerojatno preko nekog hrvatskog konzulata u Izraelu.

Vezane vijesti

Javio se i Đapić: Mesić je izdajnik, hitno osloboditi hrvatske ratne zločince

Javio se i Đapić: Mesić je izdajnik, hitno osloboditi hrvatske ratne zločince

Počasni predsjednik HSP-a Anto Đapić na konferenciji za novinare u Zadru optužio je bivšeg predsjednika RH Stipu Mesića za izdaju zbog kako je kazao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika