01.12.2005. / 13:42

Autor: Hrvoje Perinić

POVRAT IMOVINE

Vesna Škare-Ožbolt: Potrebno je 756,8 milijuna kuna za obeštećenja

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt istaknula je na sjednici Vlade da su strani državljani od 1991. podnijeli 4211 zahtjeva za povrat imovine oduzete za vrijeme komunizma te da bi prema prvim procjenama za obeštećenje trebalo osigurati 756,8 milijuna kuna u razdoblju od 20 godina. Za Austriju, iz koje su stigla 444 zahtjeva, trebalo bi 116,9 milijuna kuna, što je oko 5 milijuna kuna godišnje u 20 godina, objasnila je. Zahtjevi iz SAD-a, kako je navela, u visini su 36,8 milijuna kuna, iz Izraela 49 milijuna kuna, a iz Slovenije 30 milijuna kuna. No, kod Slovenije uvjet je reciprocitet, kazala je. Ministrica je ponovila da se neće vraćati imovina već vraćena temeljem sporazuma bivše SFRJ i drugih država, a da za imovinu do sada nije vraćena treba sklopiti bilateralne sporazume. Temelj za to su izmjene Zakona o naknadi za oduzetu imovinu, do kojih je došlo nakon odluke Ustavnog suda da i stranci, kao i hrvatski državljani, mogu tražiti povrat imovine. U slučaju hrvatsko-austirjskog sporazuma, ministrica je upozorila da treba obratit pažnju na korake, odnosno o činjenici da Austrija još nije vratila parafirani Sporazum. Nakon što sporazum ratificiraju oba parlamenta, počinje teći rok od šest mjeseci za podnošenje zahtjeva i svi koji su već podnijeli morat će ponovno predati zahtjev, po proceduri, uz dokumente i po cijenama kao i za hrvatske državljane, po Zakonu maksimalna naknada po osobi može biti 3,7 milijuna kuna.
Tek tada bi se znale prave brojke i pitanje je koliko bi tih zahtjeva bilo pozitivno riješeno, naglašava ministrica.
U nacrtu sporazuma izričito se spominje da onaj tko je obeštećen po sporazumima bivše SFRJ i Austrije nema pravo na obeštećenje, a nakon prvog ugovora s Austrijom, drugim je ugovorom iz 1980. utvrđena isplata 2,4 milijuna austrijskih šilinga za imovinu nacionaliziranu Zakonom o nacionalizaciji iz 1948. Hrvatska ima zahtjeve iz 35 zemalja, a pregovori o bilateralnim sporazumima kreću na inicijativu tih zemalja, uz Austriju zahtjev podnijele SAD, Izrael i Slovenija, kazala je. Predsjednik Stjepan Mesić izjavio je kako bi bilo dobro da Sporazum s Austrijom o povratu imovine i ne dođe pred Sabor, već da se povuče i još jednom dobro razmotri. Za prijepodnevna posjeta Novoj Kapeli u Brodsko-posavskoj županiji predsjednik Mesić je na pitanje je li zbog sporazuma u sukobu s premijerom Ivom Sanaderom odgovorio kako nije ni u kakvu sukobu. "Samo sam prigovorio na prijedlog sporazuma za koji mislim da bi bio presedan i velik problem ne samo za nas nego i za druge zemlje koje imaju slične probleme kao i mi", kazao je Mesić.

Vezane vijesti

Pronađen dio Gadafijevog blaga

Pronađen dio Gadafijevog blaga

Na jugu Libije iskopan je dio Gadafijevog blaga, piše libijski lokalni list Barnik, a prenosi HRT. Dvadeset tona zlata i 80 milijuna eura koji su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika