10.12.2005. / 14:50

Autor: Ante Pavić

ANTE GOTOVINA

Gotovina u Haagu

Kolona vozila nizozemske policije prepratila iz Rotterdama generala Antu Gotovinu oko 14 sati u pritvor u Scheveningenu, gdje će ga  predati Međunarodnoj policiji UN-a koja upravlja pritvorom. Predstavnici ICTY-a će Gotovinu upoznati s optužbama protiv njega i njegovim pravima, bit će mu oduzete stvari koje ima kod sebe, nakon čega će ga uhititi nizozemska  policija  i prepratiti u pritvor UN-a u Scheveningenu gdje će biti liječnički pregledan i bit će mu određen smještaj.

U Haag će u subotu stići i Gotovinini odvjetnici, Marin Ivanović iz Zagreba i Luka Mišetić iz Chicaga, koji su od ranije registrirani u Tajništvu ICTY-a kao branitelji u drugim predmetima što će pojednostaviti njihovo angažiranje u generalovoj obrani i omogućiti da budu s njim u sudnici na prvom pojavljivanju. Očekuje sa da će odvjetnici Mišetić i Ivanović tijekom subote i u nedjelju posjetiti Gotovinu u pritvoru ICTY-a.

Španjolski dnevnik El Pais prenosi u subotu riječi Ante Gotovine u trenutku uhićenja:»Jednom se i to moralo        dogoditi».   Devet policajaca okružilo je stol u restoranu hotela Bitacora na Tenerifeu za kojim su dva gosta dovršavala bocu vina Marques de Caceres, piše u subotu španjolski dnevnik El pais. "Ante Gotovina?", upitali su. "Da, ja sam", odgovorio je hrvatski general "pred iznenađujućim pogledom australskog prijatelja s kojim je večerao", piše El Pais. General Gotovina, koji savršeno razumije španjolski a i ne govori ga loše, pogledao je tada u malu video kameru koju je jedan od agenata nosio u ruci. Gotovo s osmijehom, kazao je.: "Jednog dana su me morali naći", piše El Pais. Položio je potom ruke na leđa, gdje su mu ih stavili u lisice, i upitao može li uzeti sako, dodaje list. Gotovina to nije znao, ali je dan prije uhićenja bio intenzivno praćen. Tri policijska agenta smjestila su se u istom hotelu kako bi nadzirali sve njegove pokrete i, posebno, otkrili ima li pratnju i je li naoružan. Tri policajca bila su među gostima koji su u restoranu sjedili najbliže Gotovini i Grgiću. Agenti koji su uhitili Gotovinu primijetili su kod generala izvjesno olakšanje zbog uhićenja, tvrdi El Pais.

Španjolski ministar unutarnjih poslova Jose Antonio Alonso kazao je u petak da je izručenje hrvatskog generala Ante Gotovine haškom sudu odgođeno zbog "logističkih pitanja" . Španjolski ministar dodao je da je prema "dvije krivotvorene putovnice", koje je posjedovao, general Gotovina bio u Argentini, Čileu, Rusiji, Kini, Češkoj, Tahitiju i Mauricijusu.

 U četvrtak navečer sudac španjolskoga prvostupanjskog kaznenog suda u Madridu Felix Degayon odredio  zadržavanje u pritvoru i izručenje Haškom sudu hrvatskoga generala Ante Gotovine. U uredu glasnogovornika Suda ponovljeno je kako će prva informacija biti objavljena tek kada general Gotovina stigne u haški pritvor, javila je Hina.

Marin Ivanović, jedan od branitelja tima koji će Gotovinu zastupati pred Haškim sudom i koji je to radio protekle četiri godine, Hini je potvrdio da s generalom nisu još direktno kontaktirali, no imaju potvrdu da želi da ga brani ista odvjetnička ekipa. Ivanović nije želio reći na koji način je odvjetnički tim dobio tu informaciju. Kazao je da je jedan od članova tog tima, američki odvjetnik Luka Mišetić u kontaktu sa španjolskim odvjetnikom koji u toj zemlji po službenoj dužnosti zastupa Gotovinu. Dodao je da je Mišetić na putu, no nije želio reći da li prema Madridu ili Den Haagu, gdje očekuju njegovo izručenje. Ivanović je rekao da za sada nema nikakvih novih informacija iz Madrida, gdje je u četvrtak sudac tamošnjeg prvostupanjskog kaznenog suda Gotovini odredio zadržavanje u pritvoru i izručenje Haškom sudu. Ivanović je kazao da su on i Mišetić akreditirani za zastupanje pred Haškim sudom, a da će, bude li potrebno, i ostali iz Gotovinina odvjetničkog tima zatražiti akreditaciju. Uz njega i Mišetića u tom su timu Marijan Pedišić, Ivo Farčić i Ante Vukorepa.

Gotovina je u srijedu navečer uhićen u hotelu Bitacora na Tenerifima u kojemu je večerao. S Gotovinom je uhićena još jedna osoba koja je bila s njim, ali je u međuvremenu puštena. Tijekom uhićenja Gotovina je kod sebe imao lažnu hrvatsku putovnicu na ime Kristijan Horvat. Uhićenje je prošlo bez incidenata, priopćilo je španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Glavna haška tužiteljica, koja u četvrtak boravi u Beogradu, povodom uhićenja se čula s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, kazala je glasnogovornica Florence Hartmann te dodala da se tužiteljica zahvalila hrvatskoj strani na suradnji.

Haaški sud  Antu Gotovinu je 2001. godine optužio zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva za vrijeme i nakon vojno-redarstvene akcije Oluja 1995. godine. Mnogi mediji nagađali su gdje bi se mogao skrivati, tako da je Gotovina "viđan" od Europe do Afrike. Čak je i sama glavna tužiteljica u jednom trenutku kao mjesto njegova skrivanja navela franjevački samostan u Hrvatskoj što joj je Vatikan prilično zamjerio. Premijer Ivo Sanader potvrdio je u četvrtak da je general Ante Gotovina uhićen u Španjolskoj i da je tu informaciju dobio od glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte. "Traju pregovori Haaga i španjolskih vlasti o modalitetima daljnje suradnje, o načinu izručenja", kazao je Sanader na početku sjednice Vlade koja je kasnila više od sat vremena. "Ovime je konačno potvrđena vjerodostojnost hrvatske države i svih institucija hrvatske državne vlasti da Gotovina nije u Hrvatskoj", kazao je Sanader, dodajući da su hrvatske vlasti na temelju saznanja svih uključenih institucija, govorile da Gotovina nije u Hrvatskoj.

Nakon što su čuli vijest o uhićenju generala Gotovine mještani njegovih rodnih Pakoštana počeli su se spontano okupljati     na mjesnoj rivi. U generalovo rodno mjesto počeli su stizati i novinari brojnih hrvatskih redakcija, koji su svojom pojavom izazvali bijes okupljenih. Pakoštanci kažu da je uhićenje sramota za hrvatsku državu te da je general Gotovina nevin. Pojedinci drže kako treba postaviti barikade na prometnicu, neki od njih i plaču, a neki ne vjeruju u istinitost te vijesti.

Političke stranke različito su dočekale vijest o uhićenju Ante Gotovine, ali su sve složne u zahtjevu da premijer Ivo Sanader što prije stigne u Sabor gdje bi trebao odgovarati na pitanja o uhićenju. Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je kako je da je Gotovinino uhićenje krupan korak u rješavanju otvorenih problema za Hrvatsku i samog Gotovinu. Predsjednik HSP-a Anto Đapić današnji je dan nazvao "teškim za Hrvatsku, za sve hrvatske branitelje, za sve one koji vole i cijene generala Gotovinu". No, uvjeren je da će Gotovina svoju nevinost dokazati pred Haškim sudom.Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin rekao je kako je već nakon uhićenja Hrvoja Petrača prije nekoliko mjeseci znao da će Gotovina biti uhićen kada to bude odgovaralo SAD-u i Velikoj Britaniji. Činjenicu da je Del Ponte potvrdu Gotovinina uhićenja dala u Beogradu Kajin vidi kao jasnu poruku srbijanskim vlastima da ako one neće uhititi svoje haške bjegunce, to će učiniti Amerikanci i Britanci. Predsjednica HNS-a Vesna Pusić ocijenila je da to što se tek sada raspliće slučaj Gotovina treba sagledavati kroz

Vezane vijesti

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom pozvala je žalbeno vijeće da ne uzme u obzir nove argumente koje je na žalbenoj raspravi održanoj u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika