12.12.2005. / 14:45

Autor: Hrvoje Perinić

HAAG

Ante Gotovina: Časni sude nisam kriv

Uhićeni general sluša optužnicuUhićeni general sluša optužnicuU ponedjeljak oko 13 sati u dvorani 3 Haaškog suda uhićeni general Ante Gotovina izjasnio se o krivinji za djela koja ga se prema haaškoj optužnici tereti u oslobodilačkoj akciji "Oluja". Nakon uvodnih tehnićkih provjera, uhićenom generalu pročitana su njegova prava, a kao svoje zadnje prebivalište Gotovina je naveo Španjolsku, ne izjasnivši se pritom koja je točna adresa. Gotovinu je, samo u ponedjeljak, pred Sudom po službenoj dužnosti zastupao odvjetnik Alexandar Knups.

Gotovina se riječima "Časne sude nisam kriv" izjasnio nevinim prema svim od sedam točaka optužnice. General je za vrijeme cijelog postupka djelovao smireno te je na kraju postpuka na upit suda da li nešto želi poručiti samo rekao "Nemam, sve je u redu".

Podsjetimo, uhićeni General je još 2003. godine u ekskluzivnom intervjuu Ivi Pukaniću izjavio da priznaje Haaški sud. Gotovinu se tereti za progone, ubojstva, prisilno preseljenje, pljačkanje javne ili privatne imovine, bezobzirno razaranje gradova, naselja ili sela (kršenja zakona i običaja ratovanja, zločini protiv čovječnosti). Optužen je da je djelujući sam i/ili u dogovoru s drugim sudionicima udruženog zločinačkog pothvata: planirao, poticao, naređivao, počinio ili na drugi način pomagao i podržavao planiranje, pripremu ili izvršenje progona srpskog stanovništva u južnom dijelu regije Krajina.

Ante Gotovina: Časni sude, nisam krivAnte Gotovina: Časni sude, nisam krivAnte Gotovina bio je Zapovjednik Zbornog područja Split Hrvatske vojske (HV) od 9. listopada 1992. do ožujka 1996. godine. Bio je i vrhovni operativni zapovjednik dijela operacije "Oluja" - vojne ofenzive koju je Hrvatska pokrenula s ciljem vraćanja regije Krajina.

Prema optužnici Haaškog suda, kazneno djelo progona počinjeno je na sljedeći način: ubojstvo najmanje 150 krajinskih Srba i konkretno ubojstvo jedne osobe u općini Benkovac, 30 osoba u općini Knin i jedne osobe u općini Korenica. . bezobzirno razaranje sustavnim paljenjem i na druge načine razaranjem sela, domova, gospodarskih zgrada i staja krajinskih Srba, ubijanje njihove stoke i zagađivanje bunara. Tvrdi se da je uništeno na tisuće stambenih objekata u općinama: Benkovac, Donji Lapac, Drniš, Gospić, Gračac, Knin, Korenica, Obrovac, Šibenik, Sinj i Zadar. Također, tvrdi se da je sustavno pljačkana imovina krajinskih Srba, uključujući njihove domove, gospodarske zgrade, staje i stoku, u gradovima, selima i zaseocima općina Benkovac, Donji Lapac, Drniš, Gospić, Gračac, Knin, Korenica, Obrovac, Šibenik, Sinj i Zadar. Gotovinu se tereti i za podvrgavanje mnogih krajinskih Srba nečovječnom postupanju, ponižavanju i degradiranju premlaćivanjem te verbalnim i fizičkim napadima. Posljedica takvih djela nasilja i zastrašivanja bila je deportacija i/ili raseljavanje desetaka tisuća krajinskih Srba u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju prema optužnici ICTY-a.

Fotogalerija

  • Uhićeni general sluša optužnicu
  • Ante Gotovina: Časni sude, nisam kriv

Vezane vijesti

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom pozvala je žalbeno vijeće da ne uzme u obzir nove argumente koje je na žalbenoj raspravi održanoj u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika