16.12.2005. / 09:12

Autor: Hrvoje Perinić

UHIĆENJE ANTE GOTOVINE

Carla Del Ponte: Hrvatske vlasti su osigurale ključan podatak za uhićenje Gotovine

Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte izrazila je u četvrtak zahvalnost hrvatskoj Vladi za privođenje odbjegloga optuženika Ante Gotovine pred Haški sud pri čemu je potvrdila da su hrvatske vlasti osigurale ključne podatke o tome gdje se nalazio Gotovina. "Dana 29. rujna hrvatske vlasti su mi osigurale neosporan dokaz da je Ante Gotovina u Španjolskoj", rekla je Carla del Ponte i dodala da je odmah nakon toga uspostavljena veza između hrvatskih i španjolskih vlasti, o čemu je Nacional pisao u posljedem broju u tekstu "Policija je zbog Gotovine 8 mjeseci pratila Jozu Grgića". Podsjetimo, do uhićenja Ante Gotovine na Tenerifeu došlo je jer je POA uspjela razbiti kompjutorsku zaštitu kojom je odbjegli general prikrivao razgovore sa suprugom.  

 "Želim izraziti zahvalnost vladama Hrvatske i Španjolske za privođenje Ante Gotovine u Den Haag", rekla je Del Ponte Vijeću sigurnosti u New Yorku. Carla del Ponte je kazala da je Europsku uniju obavijestila 3. listopada kako Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom, ali da nije mogla ulaziti u pojedinosti oko Ante Gotovine, jer su iz operativnih razloga podaci o tome držani u uskom krugu između Zagreba, Španjolske i Den Haaga. Carla del Ponte i predsjednik Haškog suda Fausto Pocar podnijeli su u četvrtak Vijeću sigurnosti ovogodišnje izvješće o radu suda i tužiteljstva, provedbi izlazne strategije suda, i njegove suradnje sa zemljama bivše Jugoslavije. Pocari je ocijenio da je "suradnja s Hrvatskom sada zadovoljavajuća" te kazao da je nakon uhićenja Ante Gotovine Haški sud korak bliže tome da se svi optuženi visoki dužnosnici nađu pred sudom.

Carla del Ponte je kazala kako je ključna za uspjeh u uhićenju Gotovine bila kombinacija međunarodnih poticaja, prvenstveno EU-ovo uvjetovanje uključenja Hrvatske njezinom punom suradnjom s ICTY-jem, te zajedničkoga operativnog plana Hrvatske i Haškog suda. SAD su također pružile vrijednu potporu inzistirajući da se Hrvatska neće uključiti u NATO dok Gotovina ne bude u Den Haagu, dodala je. Također je kazala da je hrvatska Vlada zajedno s Haaškim sudom zacrtala akcijski plan za rješavanje slučaja Gotovina, s čijom provedbom je počela u travnju nakon što je EU prije toga odgodio početak pristupnih pregovora s Hrvatskom. Operaciju je s hrvatske strane koordinirao vrlo ograničen broj visoko motiviranih profesionalaca pod vodstvom državnog tužitelja koji je imao snažnu potporu hrvatskog političkog čelništva, rekla je ona. "Otkako je operacija započela dobili smo više od sto izvješća od različitih hrvatskih agencija koja su u većini bila dobre profesionalne kvalitete", kazala je Del Ponte. Hrvatska stalna prestavnica u Ujedinjenim narodima Mirjana Mladineo, je sudjelujući u raspravi na Vijeću sigurnosti rekla kako je Hrvatska surađivala s Haaškim sudom u provedbi svoga akcijskog plana za rješavanje slučaja Gotovina. Također je istaknula, kako je Hrvatska zainteresirana da se zna istina o Domovinskom ratu, koji je bio obrambeni, pravedan i legitiman, te da individualizacija krivnje, ako ona postoji, može samo ojačati njegovu legitimnost.

Vezane vijesti

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom pozvala je žalbeno vijeće da ne uzme u obzir nove argumente koje je na žalbenoj raspravi održanoj u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika