02.01.2006. / 10:31

Autor: Ante Pavić

EU

Janša: Hrvatska treba riješiti granična pitanja sa svim susjedima

Austrija je u nedjelju započela svoje predsjedanje Europskom unijom tradicionalnim novogodišnjim koncertom kojemu je uz austrijskog kancelara Wolfgang Schuessel i druge uzvanike sudjelovao i slovenski premijer Janez Janša. Janša je uoći dolaska istaknuo da Slovenija podržava širenje EU prema Zapadnom Balkanu i prije svega pregovore sa Hrvatskom i Turskom, koje je   Austrija postavila kao prioritete za EU ove godine. O tim prioritetima Austrije i Slovenije više će biti govora u srijedu kada će ministrica vanjskih poslova Ursla Plassnik koja će sudjelovati na godišnjem savjetovanju slovenske diplomacije i održati posebne razgovore sa slovenskim kolegom Dimitrijem Rupelom.Janša je prije odlaska u Beč izjavio da EU očekuje da Hrvatska riješi granična pitanja sa svim susjednim državama, a ne samo sa Slovenijom misleći tu na Bosnu i Hercegovinu i Srbiju i Crnu Goru. Slovenski predsjednik Janez Drnovšek u svome novogodišnjem intervjuu za slovenski list Dnevnik upozorio je da u slovenskim odnosima s Hrvatskom treba razlikovati bilateralna pitanja od približavanja Hrvatske Europskoj uniji.

Schuessel je nakon koncerta imao radni ručak na kojem je s Angelom Merkel razgovarao o brojnim temama vezanim za predsjedanje EU-om. Na tom su sastanku bili nazočni i slovenski premijer Janez Janša te potpredsjednik Europske komisije Guenter Verheugen. Austrija će s Velikom Britanijom, koja je EU-om predsjedala do kraja 2005., te s Finskom koja će tu dužnost preuzeti u drugoj polovici ove godine održavati "vrlo bliske odnose", dodala je Vera Nowotny.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika