Objavljeno u Nacionalu br. 529, 2006-01-02

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Predsjednik Bush pomaže Anni Nicole Smith

Zbog opasnosti od presedana u bitku za nasljedstvo uključili se i vladini odvjetnici

Poznata bivša američka Playboyeva ljepotica i zvijezda ne odviše uspješnih američkih televizijski reality-showova Anne Nicole Smith, o kojoj se više priča zbog nekih sudskih zavrzlama, a manje zbog njezina talenta, dobila je u tim svojim pravnim bitkama pomoć s neobične strane, od američkog predsjednika Georgea W. Busha.
Anne Nicole Smith poznata je u po velikom sudskom sporu, koji vodi s obitelji svojeg preminulog muža oko ostavštine. Ona se 1994., kad je imala 26 godina, udala za 89-godišnjeg multimilijardera Howarda Marshalla, jednog od najbogatiji teksaških naftaša. U to vrijeme Marshall je već bio fizički potpuno onemoćao, te nije izlazio iz invalidskih kolica, a članovi njegove obitelji tvrdili su da je bio i mentalno popustio. Nju je ugledao u nekom kafiću, zaljubio se, ponudio joj brak, na što je ona pristala. Godinu dana kasnije Marshall je umro, a njegova obitelj osporila joj je pravo na bilo kakvo nasljedstvo. Ona se obratila sudu.
Sudski spor u kojem su donesene neke sasvim oprečne presude traje već deset godina. Lokalni sudovi su odbijali njezin zahtjev, a kada bi se proces potom preselio na višu saveznu razinu suci bi tada dodjeljivali značajan dio nasljedstva i njoj. Po jednoj takvoj presudi ona je trebala dobiti oko 450 milijuna dolara. No, odvjetnici njegove obitelji osporavali su nadležnost saveznih sudova u ovom ostavinskom predmetu, tvrdeći da se federalni sudovi ne smiju miješati u djelovanje lokalnog pravosuđa, pa je oko toga nastao veliki spor u koji se sada umiješala i Bushova vlada, te stala na stranu Anne Nicole Smith.
Nije to, naravno, napravila zbog nje već iz načelnih razloga, i to stoga što bi odluka da se federalni sudovi ne smiju miješati u rad lokalnih u ovakvim predmetima mogao postati sudski presedan, a to vlada želi izbjeći. Zato će na sljedećem ročištu u sudnicu doći i jaka ekipa vladinih odvjetnika da pomogne Anne Nicole Smith kako bi predmet bio predan federalnom sucu.

Vezane vijesti

'Bush je kriv za sve'

'Bush je kriv za sve'

Oko dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je bivši američki predsjednik George Bush odgovoran za loše stanje američke ekonomije dok nešto manji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika