04.01.2006. / 13:47

Autor: Ante Pavić

SRBIJA

Koštunica 1996. godine o Hrvatskoj kao neprijateljskoj državi

Srbijanski radio B92 na svojem je Internet portalu objavio u srijedu izvode iz teksta kojim je napisao srbijanski premijer Vojislav Koštunica u listu Obzor 1996. godine i u kojem između ostalog Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu naziva neprijateljskim državama te dovodi u pitanje Daytonski sporazum.

Tadašnji lider oporbenog DSS-a u tekstu pod nazivom « Srpski narod na raskršću» Daytonski sporazum nazvao je posrednim nagrađivanjem najvećeg osvajanja i etničkog čišćenje od izbijanja rata u Jugoslaviji, odnosno progon Srba iz Krajine, zapadne Bosne i Sarajeva. "Nasilje Zapada nije se ispoljilo samo u kažnjavanju cijelog naroda, a pogotovo njegovih sasvim nedužnih dijelova, djece, starih, bolesnih, vrhunac tog nasilja došao je sa zločinačkim bombardiranjem Srba u Bosni, kojim je savez SAD s muslimansko-hrvatskom koalicijom u Bosni postao javna i neporeciva činjenica. Na osnovu tog najvišeg stupnja nasilja pripremljen je i plan, koji su svi, pa i Srbi, morali prihvatiti. Taj 'mirovni plan', Daytonski sporazum, nudi Srbima mir bez pravde", piše aktualni srpski premijer. Po njemu je stvaranje Jugoslavije pokušaj da se povećaju granice ostalih republika na štetu same Srbije.

"Kada se govori o jugoslavenskoj zabludi, treba imati na umu prije svega prvu Jugoslaviju koje je ne bi bilo bez srpskog sudjelovanja u ratu, ogromnih ljudskih žrtava i još većeg moralnog kredita sa kojim je Srbija izasla iz tog rata. Jugoslavenska zabluda sastojala se u tome što su Srbi, odričući se u prvoj Jugoslaviji i svog imena i svojih nacionalnih simbola, povjerovali da ta država predstavlja trajno rešenje srpskog nacionalnog pitanja, dok je za druge narode (Hrvate, a kasnije i Slovence) ta država predstavljala samo prolaznu pojavu na putu ka vlastitoj državi" piše Koštunica. Osnovna zamisao unutrašnjih granica druge Jugoslavije bila je da se Srbija učini manjom nego sto jeste, a druge republike učine većim nego sto one stvarno jesu. Sve to je bilo u skladu sa vladajućim, premda neproklamiranim geslom druge Jugoslavije: Slaba Srbija, jaka Jugoslavija" piše Koštunica. U daljnjem tekstu on Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu naziva neprijateljskom državom i optužuje tadašnju vlast u Srbiji da je dopustila progon Srba. "Vlast u Srbiji prihvatila je da još više Srba ostane osuđeno na život u tuđoj, neprijateljskoj državi, BiH. Da stvari budu još gore, muslimansko-hrvatski dio BiH povezan je formalno s drugom neprijateljskom državom, Hrvatskom. Istovremeno, Srbi preko Drine, u BiH, ne mogu biti ni u kakvoj čvršćoj sadržajnijoj vezi sa Srbijom", naveo je Koštunica 1996, godinu dana poslije Daytonskog mirovnog sporazuma.

Vezane vijesti

Europski pučani nisu isključili Koštuničin DSS

Europska pučka stranka nije isključila iz članstva Demokratsku stranku Srbije Vojislava Koštunice zbog njezinih stavova glede neovisnosti Kosova, ali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika