Objavljeno u Nacionalu br. 545, 2006-04-24

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

"Grbavica" film bez mane u hrvatskim kinima

Savršen scenarij, režija i glumci oduševili premijernu publiku

Ivan StarčevićIvan Starčević BIBIN SVIJET

Utorak, RTL TV, 21.18 kaktus Svjetski raritet: ništa nije smiješno, nema ni jedne duhovite poante, a ipak je s vremena na vrijeme puštan smijeh publike. Kako su samo RTL-ovi znalci znali kada će lansirati smij-smij zvučni efekat, ma svaka im čast.

DNEVNIK

Četvrtak, HRT 1, 19.30 "Grbavica" film bez mane stigao je u hrvatska kina, a iz priloga Line Kežić vidi se da su savršen scenarij, režija i glumci oduševili premijernu publiku. Čak je i Lordan Zafranović uspio protisnuti "vrlo je emocionalan", što je lijepo od njega i od HRT-a.

BRISANI PROSTOR

Četvrtak, HRT 1, 21.45 četiri kaktusa U skladu s godišnjim dobom počela je sezona krpelja, Gorana Milića i Branka Uvodića. Glede krpelja, savjetuje nas HRT, treba postupati ovako: nježno ga uhvatiti i okrenuti u smjeru kazaljke na satu ili bilo kako, u svakom slučaju, uhvatite ga nježno i on će se otpustiti, kaže gospođa doktor danas, u podnevnom Dnevniku od 24. travnja 2006. godine. To nam se kaže u ponedjeljak, kad je iza nas tjedan s uobičajene dvije Milićeve emisije i kroničnom prijetnjom skorim putovanjima u inozemstvo, s kojih neizbježno slijede njegova trtljanja u kameru. Branko Uvodić nam se u subotu javio drito u Dnevnik, onako rasno reporterski kako samo on zna, rečenicom da je "sve spremno za glazbeno scenski spektakl". Prestrašili smo se da je to najava njegova novog intervjua s Tuđmanom, no srećom bilo je to nešto iz Osijeka, neko porinuće. Milićev materijal o g. Blažu Petroviću, koji je sročio g. Jozo Kapović, donio je hrpu prežvakanih novinskih informacija o čovjeku koji se bavi otkupom dugova. Ne vidimo nikakav razlog za objavljivanje, osim možda pronicljivom Miliću uvijek dragocjene teme: novac.

VIJESTI RTL TV,

Petak, 18.45 vijenac Prva vijest jesu imovinske kartice naših političara. Siromah g. Ivo Sanader i ove godine vozi isti stari auto, ali godinu dana stariji, pa zvijer sada ima blizu nevjerovatno okruglih 40 godina. I ostali su domoljubi siromašni, no nije u tome kvaka. G. Zorislav Antun (krsno ime) Petrović u ime hrvatskog ogranka Transparency Internationala vrlo suvislo izjavljuje u čemu je važnost podataka o imovinskom stanju rvackih političara: "Nije važno koliko tko ima nego je li došlo do nekih nerazmjernih promjena tijekom mandata." Jednostavnije: je li se netko obogatio otkad ždere u saborskom restoranu "Kod veselog Šeksa".

DNEVNIK Petak, HRT 1,

19.30 četiri kaktusa Glede imovinskih kartica hrvatskih političara Dnevnik je bio krajnje diskretan. Nije objavljen ni jedan podatak, nego je naciji savjetovano da na internetu otvori adresu HYPERLINK "http://www.sukobinteresa.hr" www.sukobinteresa.hr. Podaci o Sanaderovu oldtimeru i slične trice šiknuti su u "Vijestii na drugom" u 22.07 h. Budući da se internetom u Hrvatskoj služi mizeran postotak stanovništva (oko pet posto, molimo demanti), onda je jasno da se na HRT-u mislilo kako će Sanaderovu olupinu i Milkinu penzijicu najbolje sakriti u bespuća kompjuterizacije. Totalno krivo, jer svekolike ankete pokazuju kako Hrvatice i Hrvati tvrdo vjeruju u posvemašnju korumpiranost svojih političara.

BITANGE I PRINCEZE Petak, HRT 2, 20.14 vijenac

Taman smo se obradovali našem omiljenom scenaristu i režiseru Ivanu Goranu Vitezu, a kad tamo rečenica: "Naravno da gledam isključivo HTV, kad je sve ostalo šit." Što reći? Pitajte oduševljenu kokurenciju, RTL TV i Novu TV, koja već podiže tužbu. Vijenac ide tv-inkasatoru preobučenom u popa (Mile Kekin) koji kaže "hvaljen Isus", a pretplatnik Rene Bitorajac mu otpozdravlja "sloboda narodu".

AUTO MOTO TV Subota, RTL TV, 18.00 četiri kaktusa

Naša premudra RTL TV ovako nas uči grčkome i Heraklitu: karoserija ovog automobila oblikovana je u skladu sa starom rimskom uzrečicom panta rhei, sve teče, i zaista tu sve teče, nema ni jednog oštrog brida. Nema veze što filozof Heraklit nije govorio latinski, niti se bavio uzrečicama, mi oduševljeno pozdravljamo ovu bliskost u kretenizmu, što su je počeli razvijati auto-moto i sportski novinari, grecisti naši prestručni.

SPORT Subota, HRT 1,

19.57 četiri kaktusa Na hrvatskoj javnoj TV svaki bi nastup hrvatske državne reprezentacije trebao biti prva sportska vijest, ali kakva korist od kuknjave. Ženska teniska reprezentacija igra danas protiv Argentine, ali prva i najvažnija vijest je nogomet, što je i logično, jer nogomet se igra većom loptom nego tenis. Eto, vidite kako je lako ući u mozak sportskih reportera Slijedi dokaz. Kad je napokon došao na red, izgladnjeli Mićo Dušanović nas je izvijestio "najprije smo uživali u jednoj dobroj Karolini Šprem". Izgleda da ga je proljetna dijeta totalno izbezumila, pa umjesto ljudi vidi pečenu piletinu, što je slučaj poznat iz "Seinfelda", kada mamica Fine gleda u djecu a vidi dva pečena pilića na trosjedu.

DNEVNIK Nedjelja, HRT 1, 19.30 četiri kaktusa

Opijen svojim novostečenim rodoljubljem i domoljubljem naš stari sarajevski slijepac Goran Milić počinje svoj Dnevnik lirskom reportažom o onima koji sutra odlaze dobrovoljno u Haag, kako bi odgovorili na optužbe za ratne zločine u Bosni i Hercegovini. Tamo će gg. Prlić, Praljak i društvo provesti, procjenjuje urednik i voditelj, najmanje četiri godine u pritvoru, jer toliko će trajati suđenje, "a mi se čudimo sporosti naših sudova" - reče naš ne samo urednik i voditelj, nego prije svega komentator Milić. Iako je sveto pravilo profesije ne miješati vijest i komentar, naš Milić to stalno radi, kao da si pripravlja piće: ledena kockica informacije umočena u vatrenu vodu njegova komentarića. Indikativno (znakovito) je da ispijeni i poslu totalno predani Milić, novinar o čijoj navodnoj korumpiranosti godinama bruji Prisavlje, naše sudstvo doživljava kao sporo, a zna se da je ono korumpirano i da je isključivo zato i zbog toga sporo. I Milićev kolega g. Zoran Šprajc jednako je odan kultu Dane Roška, koji je u komunizmu svaku svoju vanjskopolitičku vijest odmah u Dnevniku komentirao i mudro objašnjavao. Ni Šprajc ne može odoljeti izazovu komentiranja, samo što on njeguje drugu vrstu nepotrebnog laprdanja: on bi da je duhovit i pravedan. Krajnje zbunjeni istinom bilježimo da je jedini dobar i profesionalno korektan voditelj Dnevnika g. Danko Družijanić.

TIPIČNO MUŠKI, TIPIČNO ŽENSKI Nedjelja, RTL TV, 20.10 kaktus

Derući se "brader-brader, big-big-brader" servilni namještenik i glumac Boris Mirković stekao je simpatije svojih poslodavaca u tolikoj mjeri da su mu dali da dva sata neprekidno melje i nazvali to zabavom. Ako mu žele dobro, neka idući show, s temom seks za jednu noć, vodi netko drugi, a g. Mirković neka privatno, jedno godinu-dvije, pokušava savladati hrvatski sa svim njegovim zamkama: naglaskom, izgovorom, rečeničnim smislom i sličnim tricama. SHPITZA Nedjelja, HRT 1, 22.00 kaktus Ni ovaj put nismo saznali kako se zove stariji gospodin koji je iz Zadra napravio dva priloga, jedan s Mišom Kovačem, drugi u zadarskom kazalištu. Sve što suradnici diljem države naprave to Despot i Drakulić nazovu "kronika Marine Banović" i lijepo objave nju kako čita, dok su na slici neki drugi anonimni novinari, što je svjetski presedan. Uostalom čemu potpisivati novinare koji nisu radili reportažu za "Znanstvenu peticu" o znanstvenoj obitelji Despot, a zna se tko je bio odlikaš i dobio taj posao: Marina Banović.

>email to:Ivan Starcevic

Vezane vijesti

Kultni japanski bend Boris u Močvari

Kultni japanski bend Boris u Močvari

Kultni japanski bend Boris napokon će se predstaviti hrvatskoj publici i to 21. srpnja u zagrebačkom klubu Močvara. Teško je ukratko opisati značaj,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika