26.04.2006. / 10:36

Autor: Hrvoje Perinić

INTEGRACIJA

Prvi konkretni pregovori Hrvatske i EU

Nakon završetka screeninga za poglavlje znanosti i istraživanja, Europska komisija je u svom izvješću preporučila otvaranje pregovora bez ikakvih uvjeta ili "benchmarka"

Prvi konkretni pregovori o punopravnom članstvu Hrvatske u Europskoj uniji počet će 12. lipnja u Luxembourgu na sljedećoj pristupnoj konferenciji, a zasada je izvjesno da će se pregovori moći otvoriti za poglavlje znanost i istraživanje, prenose mediji. To je jedno od 35 poglavlja europske pravne stečevine, koje je bilo prvo na redu u postupku screeninga, odnosno procjene usklađenosti zakonodavstva. Nakon završetka screeninga za to poglavlje, Europska komisija je u svom izvješću preporučila otvaranje pregovora bez ikakvih uvjeta ili "benchmarka". Hrvatska je Vlada vrlo brzo nakon što je dobila poziv dostavila svoje pregovaračke pozicije za to poglavlje i očekuje se da Europska komisija izradi nacrt zajedničke pregovaračke pozicije EU-a, što bi se trebalo dogoditi sredinom sljedećeg mjeseca. Kada zemlje članice prihvate zajedničku pregovaračku poziciju, bit će stvorene proceduralne pretpostavke za otvaranje pregovora o tom poglavlju, koji bi, budući da je riječ o lakšem poglavlju, mogli biti privremeno zatvoreni isti dan kada se i otvore. Zasad je teško reći hoće li do 12. lipnja još koje poglavlje biti spremno za pregovore, dodaju europski diplomatski izvori. Drugo poglavlje za koje je obavljen screening - obrazovanje i kultura - još uvijek je tema na sastancima Odbora stalnih predstavnika zemalja članica (COREPER). Europska komisija je i za to poglavlje preporučila otvaranje pregovore bez dodatnih uvjeta, ali kada je to došlo na Radnu skupinu Vijeća EU-a za proširenje, dio zemalja članica zatražio je da se načelno utvrdi hoće li se politički kriteriji, konkretnije, pitanje temeljnih ljudskih prava, postavljati za otvaranje pregovora o svakom poglavlju u kojem to moguće ili će se to pitanje ostaviti samo za poglavlje pravosuđa i temeljnih prava. Prema diplomatskim izvorima, ta rasprava je potaknuta uglavnom zbog Turske, kojoj se u području obrazovanja zamjera odnos prema manjinama i školovanju djevojčica.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika