05.07.2006. / 16:55

Autor: Nacionalova redakcija

VLADA

Prijedlog rebalansa državnog proračuna

Klubovi saborskih stranaka Vladi zamjeraju usmjeravanje proračunskog novca u potrošnju, a ne u razvoj i investicije

Vlada je u srijedu predložila rebalans proračuna za ovu godinu. Premijer Ivo Sanader je pred saborskim zastupnicima rekao da su razlozi tog prijedloga u snažnom gospodarskom rastu, povećanju prihoda i smanjenju fiskalnog deficita. U prvom tromjesečju ove godine, izjavio je Sanader, zabilježen je rast BDP-a od 6%, za razliku od prošlogodišnjeg rasta od 5,2 % u istom vremenskom periodu. Prihodi su povećani 11,4 %, a nezaposlenost je najniža u posljednjih 7 godina. Fiskalni deficit se sa 4,3 milijarde kuna, koliko je iznosio u prvom polugodištu prošle godine, smanjio na 2,1 milijardu. Kako je istaknuo premijer, deficit se kreće oko 3 posto, čime je Hrvatska usvojila kriterij europske monetarne unije. Smanjenje deficita i zaduživanje na domaćem tržištu dovelo je i do smanjenja vanjskog duga za 650 milijuna eura u zadnjih 15 mjeseci.

Zastupnik Kluba SDP-a i bivši ministar gospodarstva Ljubo Jurčić za Nacional je izjavio da se radi o čistoj administrativnoj igri jer dok Vlada odbacuje za budućnost rješavanje problema javnih obveza i državnih firmi koje se nalaze u gubicima i želi od toga stvoriti tuđi problem, odnosno problem Europske unije, deficit ne može dostići željenih 3 posto.

S takvim se tumačenjem slaže saborska zastupnica Željka Antunović jer u računicu o smanjenju deficita nije uzet u obzir dug od 2,5 milijardi kuna koji do kraja godine treba biti isplaćen umirovljenicima. Klubovi saborskih stranaka Vladi zamjeraju usmjeravanje proračunskog novca u potrošnju, a ne u razvoj i investicije. Vladi se također predbacuje da sredstva dijeli arbitrarno i po stranačkoj podobnosti, te se od nje traži usmjeravanje prihoda bankrotiranim županijama i razvoju otoka.

Čini se da rebalans ima podršku jedino Kluba HDZ-a prema kojem postoje odlični gospodarski pokazatelji za osiguranje makroekonomske stabilnosti, veću stopu gospodarskog rasta i viši životni standard građana koji čine glavne strateške ciljeve predloženog rebalansa. S njime bi se proračunski prihodi povećali za 899 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu, što bi značilo ukupnih 94,89 milijardi kuna prihoda. Rashodi bi se povećali za 413 milijuna kuna, pa bi ukupno iznosili 99,2 milijarde kuna. Novi rebalans išao bi u prilog Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje Ministarstvu pravosuđa, Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu znanosti te Fond za razvoj i zapošljavanje.

Vezane vijesti

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) potvrdila je u srijedu kako će ostati dosljedna u protivljenju proračunu za 2012. godinu u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika