14.09.2006. / 17:29

Autor: Ante Pavić

EU - HRVATSKA

Degert: Potrebno se obračunati s korupcijom i kriminalom

«Proces screeninga je pri kraju i Hrvatska dobro napreduje, ali će se morati pozabaviti borbom protiv organiziranog kriminala i korupcije jer građani moraju znati da nitko nije izvan zakona», kazao je u četvrtak u Zagrebu šef Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert. Uz organizirani kriminal i korupciju, kao najvažnija pitanja koja će Hrvatska morati rješavati kako bi što skorije i bezbolnije ušla u Europsku uniju, Degert je izdvojio reformu javne uprave i pravosuđa.

Degert je naglasio da opširno izvješće stručnjaka za borbu protiv organiziranog kriminala koji su ovoga ljeta posjetili Hrvatsku, a koje je objavljeno u nekim hrvatskim medijima premda je ono "tehničke prirode", nije i službeno stajalište Europske komisije. "To izvješće se najprije daje na uvid hrvatskoj strani, potom ga razmatra Europska komisija i tek tada daje svoje konačno stajalište". EU ne želi da se Hrvatskoj dogodi ono što se dogodilo Rumunjskoj i Bugarskoj kojima je zbog lošeg rješavanja korupcije i organiziranog kriminala uvedena zaštitna klauzula kojom se njihov ulazak u EU može odgoditi. "Želimo to izbjeći u Hrvatskoj, da se za tri ili četiri godine ne nađemo u istoj situaciji", rekao je. Osim za četiri poglavlja - javne nabave, tržišno natjecanje, socijalna politika i zapošljavanje, te pravda, sloboda i sigurnost za koje je Hrvatska dobila mjerila, tzv. "benchmarks", ona se očekuju i za poglavlje slobode kretanja kapitala koje je Degert ocijenio osjetljivim jer u njega ulazi i pitanje prodaje nekretnina strancima.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika