22.09.2006. / 13:12

Autor: Lucija Božić

TAJLAND

Kralj dao blagoslov, televizija u blokadi

Vođe tajlandskog vojnog puča dobili su kraljevsko odobrenje u specijalnoj televizijskoj ceremoniji. Istovremeno su strani satelitski programi, koji su se do puča normalno emitirali u Tajlandu, blokirani tako da gledatelji ne mogu saznati što se zapravo događa u zemlji. Istovremeno, strani satelitski programi se više ne emitiraju u Tajlandu.

Vođe tajlandskog vojnog puča dobili su kraljevsko odobrenje u specijalnoj televizijskoj ceremoniji. Istovremeno su strani satelitski programi, koji su se do puča normalno emitirali u Tajlandu, blokirani tako da gledatelji ne mogu saznati što se zapravo događa u zemlji. Tajlandska televizija tvrdi da je prekid programa nastao zbog kvara na satelitu i da je to prirodna pojava, ali stvarni razlog je da se strani informativni televizijski programi kao CNN i BBC ne bi mogli gledati. Na ceremoniji, koju je prenosila televizija, vođa puča je kleknuo ispred slike kralja nakon što je dužnosnik vojske pročitao kraljevski proglas o odobravanju puča.

Analitičari kažu kako će upravo to kraljevsko odobravanje dati legitimitet vođama puča. Dosada nije bilo nasilja kao rezultat naglog vojnog puča i pretpostavlja se da je to upravo zato jer se kralj Tajlanda nije usprotivio puču. Istovremeno novo vodstvo konsolidira svoje redove zabranjujući sve političke skupove i preuzimajući zakonodavne ovlasti u odsustvu parlamenta.

Amnesty International je iskazao svoje bojazni u s vezi nepoštivanja ljudskih prava u Tajlandu i gušenjem medijskih sloboda. Vojska je također nastavila progoniti bliske suradnike svrgnutog premijera Thaksina Shinawatre. Nekoliko policijskih dužnosnika, pobornici Shinawatre, smijenjeni su sa svojih položaja i najmanje tri ministara svrgnute vlade su stavljeni u pritvor.

''Nitko ne bi smio biti progonjen zbog njihovog korištenja mirnog prava na prosvjed, pravo na slobodu izražavanja, slobodu okupljanja ili prosvjedovanja,'' izjavio je Amnesty International dodajući da se očekuju još daljnja uhićenja.

Vezane vijesti

Aung San Suu Kyi slobodno se vratila u domovinu

Aung San Suu Kyi slobodno se vratila u domovinu

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi u nedjelju se bez poteškoća vratila u domovinu iz višednevnog posjeta Tajlandu, prvom njezinu odredištu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika