23.10.2006. / 13:54

Autor: Ante Pavić

ZAGREB

Glavašu određen pritvor

Istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu Zdenko Posavec u ponedjeljak je prihvatio prijedlog Državnog odvjetništva od 10. listopada da se Branimiru Glavašu odredi pritvor zbog utjecaja na svjedoke u slučaju u kojem je osumnjičen za ratni zločin nad civilima u Osijeku 1991. godine. U priopćenju stoji da će će rješenje o određivanju pritvora biti dostavljeno strankama u postupku, koje imaju pravo žalbe, te Hrvatskom saboru na odobrenje izvršenja odluke o pritvoru. Pritvaranje Glavaša, nezavisnog saborskog zastupnika, tužiteljstvo je nedavno zatražilo po treći put, tvrdeći da je Glavaš izvršio pritisak na četiri svjedoka. Sudac Posavec je krajem prošloga tjedna dobio podatke o postupku koji se u Osijeku vodi protiv nepoznatog počinitelja, a zbog utjecaja na svjedoka Matu Šalinovića, bivšeg šefa osječke policije koji je na tom mjestu naslijedio ubijenog Josipa Reihl Kira.

Glasnogovornica Državnog odvjetništva Republike Hrvatske Martina Mihordin izjavila je za Hinu da je na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, Državno odvjetništvo podnijelo zahtjev Hrvatskom saboru za davanje odobrenja za pritvaranje i pokretanje kaznenog postupka protiv Branimira Glavaša zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo odmah je odgovorilo na zahtjev Državnog odvjetništva i sjednicu, na kojoj će raspravljati o skidanju Glavaševa imuniteta, zakazalo za ponedjeljak u 14 sati. Iako nije kazala što se točno stavlja Glavašu na teret, mnogi mediji koji su slučaj prozvali «slučaj selotejp», pozivajući se na anonimne izvore, navode da je Glavaš glavni osumnjičeni za egzekucije na obali Drave u ratnom Osijeku. On, prema tim napisima, nije izravno zapovijedao pripadnicima Samostalne uskočke satnije, koji su navodno počinili zločine, ali je određivao koga i kada treba smaknuti. Protiv Glavaša i Krunoslava Fehira, koji je javno progovorio o navodnim ratnim zločinima, na zagrebačkom Županijskom sudu već se vodi jedna istraga.


Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika