15.11.2006. / 11:13

Autor: Marin Medić

ZNANOST

Teslin san

Znanstvenici su napokon iz arhive izvukli Teslin projekt bežičnog prijenosa električne energije, te smislili način da ga se primjeni na dovoljno malom razmjeru za kućnu uporabu.

Mreže žica potrebne za punjenje raznih uređaja poput mobitela, digitalnih fotoaparata i MP3 playera bi u dogledno vrijeme mogle postati prošlost. Znanstvenici su naime, napokon iz arhive izvukli Teslin projekt bežičnog prijenosa električne energije, te smislili način da ga se primjeni na dovoljno malom razmjeru za kućnu uporabu.

"Ovaj bi koncept mogao napajati uređaje u stanu,“ rekao je Marin Soljačić s MIT-a, "no mogao bi se prilagoditi i za rad na većim prostorima, poput tvornica.“

Rješenje leži u rezonanci, fizikalnoj pojavi koja uzrokuje vibracije objekta kada dođe u dodir s energijom određene frekvencije – isti princip zbog kojega neki predmet može početi vibrirati kada ga pogodi zvuk određene frekvencije. Ovaj princip općenito nije koristan za prijenos električne energije, jer se energija širi u svim smjerovima. Znanstveni tim je taj problem riješio posebnom klasom "ne-zračećih“ objekata koji posjeduju "dugotrajne“ rezonance.

Kada se dovede energija na takve objekte, ostaje vezana na njih, umjesto da "bježi“ u okoliš. Oko samoga objekta se stvaraju "repovi“ energije, koji mogu biti nekoliko metara dugi, a iz kojih bi se moglo napajati uređaje.

No za sada je projekt još u fazi matematičkog modeliranja i ispitivanja isplativosti.

"Postoji još velik broj stvari koje treba riješiti da bi se osigurala učinkovita pretvorba energije u oblik koristan za električne uređaje,“ rekao je jedan od osnivača tvrtke Splashpower, koja se već duže vrijeme bavi problemom bežičnog prijenosa energije.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika