05.12.2006. / 16:40

Autor: Nacionalova redakcija

IZVJEŠTAJ IZ OSJEČKE BOLNICE

Glavaš euforičan, agresivan i dezorijentiran

Nacional je jedini uspio doći do Branimira Glavaša na Odjelu intenzivnog liječenja KB Osijek i doznati detalje o njegovu teškom psihičkom i fizičkom stanju izazvanom štrajkom glađu

Unatoč prekidu istrage koja se vodi protiv njega, ukidanju pritvora i transfera u osječku bolnicu, zdravstveno stanje Branimira Glavaša i dalje je vrlo teško, jer njegov probavni trakt još uvijek odbija unos tekućine, zbog čega Glavaš povraća čak i nakon čaše obične vode, piše u novom broju Nacional. Otkako su Glavaša u subotu 2. prosinca uvečer kola hitne pomoći iz Zagreba prevezla u Osijek, tijekom nedjelje i ponedjeljka liječnički tim Kliničke bolnice Osijek još uvijek obavlja pretrage kojima se treba utvrditi njegovo zdravstveno stanje, ali i moguće trajne fizičke ozljede: oštećenja probavnog sustava, pogotovo ulceracije odnosno oštećenja sluznice, oštećenja jetre, bubrega, koronarnog sustava, ali i moguća oštećenja moždanog tkiva.

Osim fizičkih problema, kao posljedica 37-dnevnog štrajka glađu kod Glavaša su prisutne i psihičke tegobe naglih promjena raspoloženja od euforičnosti do depresivnog stanja, agresivnosti i dezorijentiranosti u prostoru i vremenu, zbog čega je već tijekom noći sa subote na nedjelju dobio nekoliko injekcija sa sedativima.

Otkako je iz zatvorske bolnice u Zagrebu premješten na odjel intenzivnog liječenja KB Osijek slučaj Branimira Glavaša dobio je još jednu medicinsko-političku dimenziju: u Osijeku se, naime, za njegov oporavak i zdravstveno stanje moraju brinuti njegovi najljući politički protivnici, počevši od ravnatelja bolnice dr. Željka Vranješa, koji je, kao član gradskog i županijskog odbora stranke, jedan od istaknutijih članova HDZ-a iz Osijeka. Iz krugova bliskih Branimiru Glavašu upravo tu činjenicu ističu kao glavni protuargument onima koji posljednjih dana relativiziraju težinu Glavaševa zdravstvenog stanja tezama da je Glavaš bolje nego što se to prikazuje hrvatskoj javnosti. Jedan od najbližih Glavaševih suradnika, saborski zastupnik Ivan Drmić za Nacional je proteklog vikenda kazao: “Da je Glavaš simulant, prvi koji bi s tim izišli u javnost bili bi HDZ-ovi liječnici iz osječke bolnice. A oni su ga, štoviše, smjestili na odjel intenzivnog liječenja, što pokazuje da je zdravstveno stanje Branimira Glavaša još uvijek vrlo teško”, kazao je Drmić.

Otkazuju bubrezi

U ponedjeljak 4. prosinca poslijepodne Branimiru Glavašu je ponovno pozlilo, a sumnja se da mu zbog dugotrajnog štrajka glađu otkazuju bubrezi. Zbog toga je hitno pozvan urolog-nefrolog, a istodobno je stigao i specijalist kardiolog, jer je ugrožen i Glavašev kardiosustav. Zbog Glavaševih pritužbi da vidi dvostruko, što je moguća posljedica trajnog oštećenja mozga, ravnatelj bolnice Željko Vranješ u poslijepodnevnim je satima odlučio da dosadašnji tročlani konzilij dobije i četvrtog člana - neurologa.

Više o Glavaševom zdravstvenom stanju i njegovom dolasku u KB Osijek pročitajte u novom broju Nacionala.

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika