11.12.2006. / 09:24

Autor: Ante Pavić

HRT

Družijanić i Rotim smijenjeni zbog Mesićeva govora

Glavni urednik Informativnog programa HTV-a Vladimir Rončević donio je odluku u nedjelju da Danko Družijanić i Goran Rotim neće uređivati i voditi Dnevnik do okončanja postupka utvrđivanja odgovornosti pred Etičkim povjerenstvom HRT-a jer je Ravnateljstvo HRT –a u nedjelju zaključilo da je informacija o spornim izjavama predsjednika Stjepana Mesića devedesetih u Australiji u kojima navodno veliča ustaški pokret preuzeta nekritički, neprofesionalno obrađena i senzacionalistički plasirana. "Nekritički je, izvan konteksta, bez dodatne provjere izvora i sadržaja, preuzeta informacija koja nije imala sve potrebne elemente vjerodostojnosti, ni pune istinitosti, na što obvezuju zakonski propisi i Etički kodeks HRT-a. Neprofesionalno je obrađena i senzacionalistički plasirana informacija koja je iziskivala provjeru, a emitirani materijal nije bio prethodno pripremljen. Izbjegnuta je bilo kakva suradnja s glavnim urednikom Informativnog programa HTV-a i drugim nadređenim urednicima, niti je vodstvo HTV-a i HRT-a o tome bilo obaviješteno", navodi se u priopćenju. Ravnateljstvo HRT-a ocjenjuje da su sve javne osobe, pogotovo nositelji najviših državnih funkcija, odgovorne za svoje izjave i da su mediji, osobito javni mediji, dužni o njima izvijestiti javnost. Pri tome se moraju poštovati osnovna pravila profesije i zakonske odredbe, izbjeći senzacionalizam i jednostranost, što nije bio slučaj u ovim prilozima. Suspendirani Družijanić i Rotim smatraju kako su profesionalno i odgovorno odradili svoj posao te da su prije očekivali pohvale nego kaznu. Slažu se da ovu odluku Ravnateljstva treba preispitati Etičko povjerenstvo.

Predsjednica GONG -a Suzana Jašić i još dvoje njezinih kolega iz Programskog vijeća HRT zatražili su održavanje hitne sjednice Vijeća jer smatraju da odluka o suspenziji Danka Družijanića i Gorana Rotima krši zakon i Statut HRT-a.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika