Objavljeno u Nacionalu br. 578, 2006-12-11

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

Dr. Flick i dr. Puhovski

Subota predvečer. Još sam uvijek na poslu, kao i svakog vikenda u posljednjih jedanaest godina. Subota sama po sebi je vrijeme kada se ništa u novinskom smislu ne događa, a tek subota poslijepodne je katastrofa. Sve do prošlog tjedna. Zove me kolega iz redakcije i kaže mi neka pogledam Index. Kratki 30-sekundni filmić sa Stipom Mesićem u glavnoj ulozi. U trenutku mi je postalo sve jasno. Prvo, da je to Stipe Mesić sigurno rekao početkom 90-tih pred nekim napaljenim, emigrantskim skupom. Iako je prva vijest bila da se radi o Austriji, rekao sam svojim ljudima da bi to po meni mogla biti Australija ili Kanada. U Europi naši emigranti nisu bili tako nacionalistički zagriženi kao oni preko Oceana. Vidim mu po izrazu lica da “obrađuje” prisutne koji su željeli čuti upravo to što im on govori.

Drugo, nije slučajno da se to pustilo upravo dan prije godišnjice smrti Franje Tuđmana i skupa ujedinjenja “izvanparlamentarne desnice” izgubljene u prostoru i vremenu s Dr. Flickom na čelu. To objavljivanje materijala koji “kompromitira” sadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske trebalo je poslužiti samo tomu da Dr. Flick i svi ostali kojima Mesić pokušava stati na rep zbog kriminala vrate predsjedniku Republike milo za drago. A takvih neprijatelja Stipe Mesić ima puno. A po svemu sudeći imat će ih još i više. Treće, logično je bilo da tih 30 sekundi filma “anonimni” pošiljatelj dostavi e-mailom s nepoznate adrese Indexu i Matiji Babiću.

Znali su da će on reagirati i takvu vruću robu odmah pustiti na web. Kako se radi o videomaterijalu u danu u kojem nema nikakvih vijesti, normalno je da su to uzele sve tri televizije i počele lupati po tome. Dakle, to je napravio netko tko u detalje poznaje funkcioniranje i logiku medija. Kako sam pratio sve što se u medijama događalo od trenutka kad je snimka puštena na web, bio sam dosta uznemiren, jer sam vidio da su i novinari i neki tzv. opinion makeri bili uhvaćeni na ljepak koji su im podmetnuli Dr. Flick i njegovo šareno društvo. Najveće gluposti, ako se izuzmu uobičajno imbecilni tekstovi kolumniste Novog lista, koji je tražio “impeachment” za Mesića, prosipao je vječni predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski. Taj čovjek, koji je uz Slavena Leticu postao najveći stručnjak za sve probleme u Hrvatskoj, od zaštite ptica pjevica u Kopačkom ritu pa da problema abortusa i sniženja cijena u trgovačkim lancima, tražio je odmah te subote putem televizije Mesićevu ispriku a ujedno i ostavku. Sutradan, kada je vidio da nitko od Mesića, na čelu s šefovima židovske zajednice u Hrvatskoj, ne samo da ne traži ostavku već da ne traže niti njegovu ispriku, nadasve iskreni šef HOO-a brzo je povukao ručnu kočnicu i počeo davati žmigavac za skretanje s onog stajališta koje je izrekao svega dan ranije. Ako je već takav frajer kakvim se izdaje u javnosti, onda je mogao ostati dosljedan, pa tražiti od Mesića ostavku do kraja. Toliko o njegovoj “principijelnosti” koja već dulje vrijeme iritira cijelu naciju, samo se to nitko ne usuđuje javno reći, bojeći se da će na njega sveprisutni Puhovski sasuti drvlje i kamenje putem, za njega širom otvorenih, medija. Kako mi je potpuno svejedno što ljudi poput Puhovskog misle i govore o meni, ovo sam mirna srca napisao.

Moram priznati da sam od svega viđenog te subote bio dosta uznemiren, jer najbolje znam koliko Mesić mrzi fašizam i sve ono što je iz njega proizišlo i što je njegovoj obitelji nanijelo golemu štetu. Stotinu puta sam u četiri oka s njim pričao o toj problematici i jako dobro znam što misli o Anti Paveliću i NDH. U takvom stanju nazvao sam sutradan poslije ručka predsjednika kući. Javila se kći Dunja. Pitao sam je gdje joj je tata. “Tata spava”, odgovorila je Dunja. Moram priznati da mi je odmah bilo lakše, jer sam shvatio da je miran i da vlada situacijom te da će sigurno iz svega izići kao pobjednik. To se pokazalo točnim, jer nakon njegova vrlo iskrenog priznanja i objašnjenja u obraćanju naciji, nitko mu više nije mogao ništa zamjeriti. Na tom se primjeru pokazalo da se iskrenost i principijelnost uvijek isplate. Pa čak i kad je riječ o politici. Uz to, bilo bi sramotno za cijelu zemlju, da jedan od njenih najvećih antifašista, a to je Stipe Mesić, na kraju strada zbog navodnog veličanja fašizma. Takav scenarij su mogućim mogla smatrati jedino dva doktora - Flick i Puhovski.

email to: Ivo Pukanić

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika