15.12.2006. / 18:40

Autor: Stjepan Marković

RUSIJA

Samoubojstvo počinilo 193 vojnika

rema ruskom tužiteljstvu, 550 ruskih časnika je osuđeno 2005. godine jer su tukli svoje vojnik

Od početka godine u ruskoj vojsci od neprirodnih smrti preminulo je 514 ročnika u što se ubrajaju ubojstva, samoubojstva i razne nezgode, priopćilo je rusko ministarstvo obrane. Samoubojstvo je počinilo 193 vojnika, 55 ih je poginulo u Čečeniji, 22 su preminula zbog infekcija, 211 je poginulo u nezgodama, a jedan vojnik se od početka godine vodi pod nestale. Ruska vojska je poznata po brutalnom odnosu prema ročnicima.

Nevladina organizacija za zaštitu prava čovjeka Human Rights Watch je 2004. godine izazvala skandal objavivši izvješće o stotinama samoubojstava i tisućama dezerterstava uzrokovanih poniženjima, mučenjima, silovanjima. Pažnju ruske javnosti je privukao slučaj 19-godišnjeg novaka Andreja Sičeva kojeg je 2005. godine uz sudjelovanje časnika pretuklo više vojnika. Sičev je tako brutalno pretučen da su mu liječnici morali amputirati obje noge i genitale organe kako bi se spriječili da umre od gangrene. Slučaj je toliko uzdrmao javnost da se o njemu morao očitovati sam predsjednik Ruske federacije Vladimir Putin i ministar obrane Sergei Ivanov od kojega su neki zahtijevali da zbog skandala podnese ostavku.

Prema ruskom tužiteljstvu, 550 ruskih časnika je osuđeno 2005. godine jer su tukli svoje vojnike.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika