20.12.2006. / 11:45

Autor: Stjepan Marković

SAD

Trgovinski deficit narastao na 225 milijardi dolara

Iako se američke vlasti godinama bore političkim i gospodarskim pritiscima, nikako ne uspijevaju svoju bilancu iz minusa dovesti u plus

Trgovinski deficit Sjedinjenih Američkih Država u trećem tromjesečju ove godine iznosio je 225 milijardi dolara što je 6,8 posto američkog brutto domaćeg proizvoda, objavilo je američko ministarstvo trgovine. Iako se američke vlasti godinama bore političkim i gospodarskim pritiscima, nikako ne uspijevaju svoju bilancu iz minusa dovesti u plus.

Deficit koji raste iz godine u godinu povećava se zbog rekordnih cijena nafte i povećanog uvoza kompanija. Snažnijem uvozu roba iz Kine uvelike pogoduje njezina podcijenjena valuta i teško da će biti većih promjena sve dok vlasti u Pekingu ne odluče ojačati juan. Amerikanci optužuju Kinu da namjerno drži svoju valutu slabom kako bi povećala svoj izvoz i učinila ga konkurentnijim. Procjenjuje se kako će kineski premijer Wen Jibao ipak morati dopustiti brži rast juana kako bi izbjegao američke trgovinske sankcije.

Analitičari predviđaju da bi se rast deficita mogao usporiti zahvaljujući manjim cijenama nafte kao i rastućom potražnjom za američkim proizvodima na tržištima zemalja Azije i Europe. No, riječ je o postupnom i malom poboljšanju jer je i dalje prisutan trend rasta uvoza iz Kine, a kompanije naručuju sofisticiranu opremu iz inozemstva kako bi smanjile troškove poslovanja i povećale produktivnost.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika