05.02.2007. / 13:33

Autor: Ana Kirin

EUROPSKA UNIJA

EU ograničava slobodu kretanja radnika

Rumunjski predsjednik Traian Basescu, čija je zemlja zajedno s Bugarskom ušla u EU 1. siječnja, oštro je kritizirao postojeća ograničenja za radnike te optužio europske poslodavce da ilegalno zapošljavaju rumunjske radnike na "crnom" tržištu rada

Dok je Europska komisija zauzeta planiranjem mjera za otvaranje radnih mjesta za legalne imigrante u EU, nove članice traže da se najprije ukinu barijere nametnute njihovim radnicima, pišu u ponedjeljak 5. veljače europski mediji. Sloboda kretanja radnika jedno je od temeljnih načela Europske unije, ali neke zapadne zemlje uvele su privremena ograničenja za radnike iz bivših komunističkih zemalja koje su u EU ušle 2004. godine, a potom i za radnike iz Rumunjske i Bugarske, kako bi spriječile priljev jeftinije radne snage na svoj teritorij.

Rumunjski predsjednik Traian Basescu, čija je zemlja zajedno s Bugarskom ušla u EU 1. siječnja, oštro je kritizirao postojeća ograničenja za radnike. Govoreći za rumunjsku televiziju, Basescu je optužio europske poslodavce da ilegalno zapošljavaju rumunjske radnike na "crnom" tržištu rada. "Nisu samo Rumunji krivi, nego i poslodavci iz EU zemalja koji ih ilegalno zapošljavaju i isplaćuju im niske prihode," rekao je Basescu, misleći pritom na Veliku Britaniju koja je predstavljala zagovornika slobodnog kretanja radnika prije proširenja EU 2004. godine, ali je zatvorila svoja vrata ove godine prilikom ulaska u Uniju Rumunjske i Bugarske. "Uznemireni smo zbog različitog tretmana za Rumunje i Bugare koji rade u Velikoj Britaniji u usporedbi s radnicima iz deset zemalja koje su u Uniju ušle 2004. godine", komentirao je rumunjski predsjednik.

Europski povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost Franco Frattini prošli je tjedan u Europskom parlamentu najavio da planira uspostaviti kvote za afričke radnike u Europi koja bi tako zadovoljila svoje potrebe za manjkom radnika. Europska komisija ističe da su poljoprivreda, turizam i javni radovi područja na kojima Europskoj uniji nedostaje radne snage, a Frattini je istaknuo kako će se afrički radnici, prema njegovom planu, vratiti u domovinu kada sezonski rad bude gotov.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika