Objavljeno u Nacionalu br. 586, 2007-02-06

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Tomislav Horvatinčić kod Merle kao ‘zli genij’

Cvjetni trg za sada spašen od velikog vizionara

DNEVNIK
Utorak, HRT 1, 19.30

Uz najveće vojne počasti pokopan je mirni zagrebački građanin i dragovo-ljac Dragutin Golik kojega rastežu po novinama otkako je 7. listopada 2005. godine nastrijeljen pao u komu, kad je htio zaustaviti pljačkaše Zagrebačke banke u ulici Drvinje. Ulica sada ima svoje treće ime: nakon ulice Rudolfa Kroflina (ubijenog 30. rujna 1941. godine u zatvoru, u 26. godini života), pa ulice Drvinje, sada je to ulica Dragutina Golika. Gradski oci požurili su s preimenovanjem ne zato što posebno cijene pokojnika, nego isključivo iz jednog razloga: sutra bi on bio zaboravljen, a s njime i sitna politička korist izvučena iz nedolično žurnog preimenovanja Drvinja.

IZBOR MISS UNIVERSE HRVATSKE
Subota, HRT 1, 20.54

Sat i pol buljiti u oskudno odjevene 19-godišnjakinje dosta je čudna javna vrlina. U žiriju tv-voditelj Goran Milić, a u publici tv-direktor Mirko Galić i ženica oduševljeni Milićem i njegovim najnovijim javnim uspjehom, ali sve je to moglo biti zanimljivo prije petnaestak godina. U međuvremenu je u Zagrebu napisana i izvedena "Miss nebodera za miss svijeta" (Borivoj Radaković, kazalište Kerempuh, 1998), a sam tv-prijenos i sve prethodne aktivnosti odgovarajućih direkcija dodatno su obilježile ovaj žalosni biznis kao nešto čime se HRT nikad ne bi trebala baviti.

KONTRAPLAN
Utorak, HRT 1, 20.40

U studiju je bilo troje gostiju: Marijan Galović, aktivist Zelene akcije, urbanistica Vera Šimek Petrinjak i akademik Vladimir Stipetić. Na video vezi, drito iz svoje pr-ljave i zapuštene prostorije na Cvjetnom trgu, bahatio se g. Tomislav Horvatinčić. Zahvaljujući rasvjeti koja je malo čudno isticala njegove prodorne plave oči, zahvaljujući velikoj rupi u parketu i općem neredu u ovom kabinetu doktora Caligarija, sve skupa je starije filmofile podsjećalo na istoimeni horror film iz 1920. godine u kojem je ‘ludi doktor’ postao slavan. Oni nešto mlađi sjetili su se 'zlog genija', dr. Jumbe Akibe iz crtića 'Lilo i Stitch'. Bilo kako bilo, našeg velikog projektanta i još većeg investitora T. Horvatinčića voditelj Merlić često je morao smirivati i slati na njegovo mjesto, ali hiperaktivni bi opet ustajao i nadvijao se nad njemu neodoljivo primamljivu veliku bijelu maketu novog Cvjetnog trga, zamišljenog s novom ve-likom rupom na zapadnoj strani. Tamo će počinjati novi prolaz, ali i ono što Teodor Celakoski večeras, i Josip Jurčević sutra u Ogrestinoj "Piramidi", zovu jednako: drugim valom privatizacijske pljačke. Prvi val je devedesetih uzeo kapital, drugi sad uzima prostorne resurse.

BITANGE I PRINCEZE
Nedjelja, HRT 2, 20.05

Specijalna emisija složena je od monologa glavnih glumaca o sebi i drugima u seriji, između kojih idu odabrani trenuci. Npr. onaj kad erotoman kojeg tumači Mile Kekin traži u videoteci pornić "Polucijska akademija" ili "Salaš u maloj riti" ili "Neki to vole kruće". U nedjelju počinje novi ciklus serije u isto ovo čudno vrijeme, čime se nastavlja pasivno agresivan odnos uprave HRT-a, tj. neke uredničke bitange, prema ovoj princezi među serijama.

TOMISLAV JELINČIĆ
Nedjelja, RTL TV, 21.45

Emisija je počela vrlo prizemnim plačem saborskog zastupnika i rukometnog trenera Line Červara protiv novina i novinara, što bi upropastilo večer nekom divljem voditelju (Mislavu Bagi, Sanji Mikleušević) što bi se čitav idući sat svađao sa svim svojim gostima koji jedan drugom ne bi dali doći do riječi. Za razliku kadra opravdano frustriranog svojim izgledom i općom spremom, voditelj g. Tomislav Jelinčić je mirno pustio g. Červara da se izjada, isto su učinili i gosti (razni političari), pa se prešlo na druge teme. Rečeno je sve što se uobičajeno izriče kad su u emisiji ministar i opozicija, ali nitko nikome nije skakao u oči, što je zasluga isključivo Tomislava Jelinčića. On je za publiku, osuđenu do sada samo na goste primitivce koji lažu i voditelje koji se s njima svađaju kao zadnje babe, novost koju smo dugo čekali. Uostalom, zar se veliki Denis Latin ikada svađa, povisuje glas ili je na bilo koji način nepristojan
prema gostima? Nije.


NAD LIPOM 35
Nedjelja, Nova TV, 20.50

Onaj živčani brkati majstor u francuskoj kapi i plavoj radnoj bluzi i s dvije letve na ramenu stječe sve više simpatizera, ne samo zato što je nedjelja takav dan. Večeras je taj Neven (odlični Damir Mihanović Čubi) u dvije-tri kraće rečenice opisao tipične hrvatske političare. Vikao je kao pravi dalmatinski vlaški manijak na konobaricu Miki koja je odlučila postati političarka. Ne u političare, oni najprije iđu biciklom a onda postanu duplo veći jer im pečeni zubaci vire iz usta.
Miki nije otišla nikamo, a u emisiju su došli kći Mate Kovača koja je pjevala i sin Huljićev koji je svirao. Očevi su stajali uz svoju djecu: tata Mate je pjevao, a otac Tonči svirao isti instrument kao i sin mu Ivan. Ova nezgrapna i suvišna očinska podrška hrvatskim obiteljskim vrijedno-stima mogla bi drugi put izostati.

RED CARPET
Nedjelja, Nova TV, 23.55

Voditelj i urednik Daniel Delale dvaput nas je večeras obavijestio da je njegov "Red Carpet" najgledaniji showbiz magazin u Hrvatskoj, što se i nama objektivnima čini, a i lijepo je čuti, jer istina veseli.

KONTAKT
Ponedjeljak, Nova TV, 18.15

Prvo izdanje nove Hloverkine emisije za samce (Kontakt) objašnjavalo nam je da, ako nas prate tajne službe, nikad nismo sami. Glede gđe voditeljice sve je isto k’o i lani, kad je, u terminu boljem od ovoga, i u daleko ružnijem studiju radila s promjenjivom srećom: čas nepodnošljivo površna, čas naporna i dosadna itd., da sad ne hvalimo, jer i slijepcu je jasno da publicitet oko njenog prijelaza na Novu TV nikad ne će biti nadmašen bilo čime što bi voditeljica mogla izvesti u bilo kojoj svojoj emisiji. Samo jedna sitnica danas popodne nije bila ista. U petoj sekundi gđa voditeljica i urednica potpisana je kao ‘Hlovorka’, tako je pisalo na dnu ekrana, po čemu se vidi da se Nova TV toliko izmučila da publici približi lik i djelo svoje nove ugovorne suradnice, da joj je u procesu afirmacije zaboravila ime, kao nešto krajnje nevažno, što je u redu. Ionako nije bilo važno kako se ona zove, nego to da su je
oni zvali.

Vezane vijesti

Radikal Nikolić favorit 2. kruga

Radikal Nikolić favorit 2. kruga

Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić pobjednik je prvog kruga izbora za predsjednika Srbije i ima jake razloge da se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika