06.02.2007. / 11:06

Autor: Ana Kirin

PARIZ

Više od četvrt milijuna djece vojnika u svijetu

Na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji u organizaciji UNICEF-a i francuske vlade koja je počela u ponedjeljak 5. veljače u Parizu raspravlja se o problemu regrutiranja djece vojnika u oružanim sukobima. UNICEF tvrdi da je više od četvrt milijuna djece bilo regrutirano ili iskorišteno u 30 oružanih sukoba u svijetu tijekom prošle godine, što se sada, po preporuci Međunarodnog kaznenog suda, smatra ratnim zločinom.

Francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy je uoči početka skupa rekao: "Riječ je o istinskom zločinu protiv čovječnosti. Diktatori šalju 250 tisuća djece na teren kako bi provjerili ima li nagaznih mina; vojnici seksualno eksploatiraju djecu! Ovo je zaista strašno. Djeci je oduzeto pravo da normalan razvoj!"

Na konferenciji sudjeluju predstavnici više od 50 zemalja i razgovaraju o novim načinima za okončanje te prakse, kao i tome da se djeci vojnicima pruži odgovarajuća pomoć prilikom reintegracije u društvo.

Slučajevi šest zemalja, od koji se pet nalazi u Africi, proslijeđeni su na razmatranje Vijeću sigurnosti UN-a u vezi s regrutiranjem djece vojnika.

Vezane vijesti

U SAD-u je bucmasto dijete još uvijek ideal

U SAD-u je bucmasto dijete još uvijek ideal

Majke bucmaste djece često pogrešno misle da njihova djeca imaju normalnu tjelesnu težinu, a majke male djece normalne tjelesne težine misle da bi se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika