06.02.2007. / 13:40

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Mladi Hrvati traže posao u Iraku

Predstavnici tvrtke KBR došli su u Zagreb po novake za pomoć američkoj vojsci u Iraku, a traže uglavnom vozače, kuhare, skladištare, medicinske sestre, električare i čistačice, te nude plaću od najmanje pet i pol tisuća dolara

Oko stotinu, uglavnom mladih ljudi, prijavilo se u zagrebačkom hotelu Sheraton za rad u Iraku za američku tvrtku KBR. Predstavnici te tvrtke došli su u Zagreb po novake za pomoć američkoj vojsci u Iraku, a traže uglavnom vozače, kuhare, skladištare, medicinske sestre, električare, čistačice. Zbog dobre mjesečne plaće, od najmanje pet i pol tisuća dolara, kandidati su zaboravili na upozorenja KBR-ovaca: "U Iraku možete poginuti. U tom slučaju bit ćete kremirani, a vaše tijelo poslano kući."

Prije nego što stignu u negostoljubivo područje između Eufrata i Tigrisa, odabrani kandidati moraju proći napornu petnaestodnevnu obuku u Houstonu, piše Večernji list od utorka 6. veljače. Osim svladavanja sigurnosnih vještina koje uključuju i brzo navlačenje opreme za nuklearno, biološko ili kemijsko ratovanje, zaposlenike KBR-a detaljno će pregledati liječnici, a moraju proći i test na droge.

Većina kandidata u potrazi je za bilo kakvim poslom, pa makar bio i ovako rizičan. Njihovi roditelji, djevojke, momci kojima su s oduševljenjem javljali da su dobili posao uglavnom su odgovarali suzama. "Molili su Boga da ne dobijem posao i ne odem u Irak, ali ovdje nema nikakve perspektive", izjavio je za Večernji list jedan 22-godišnjak. Slično misli i studentica Danijela, majka trogodišnjeg sina koja se baš zbog njega odlučila na opasni posao.

Iako KBR traži mnogo vozača, rijetki od prisutnih prijavili su se za taj posao, iako se za njega nudi najveća plaća, od oko 8000 dolara na mjesec. Za razliku od ostalih zaposlenika, jedino vozači izlaze iz baza, nikada ne znaju kamo idu, a često prolaze kroz naseljena mjesta u kojima su bombaški napadi svakidašnjica.

Amerikanci koji su vodili intervjue bili su iznenađeni slabim odzivom jer im se u Sarajevu samo prvog dana prijavilo više od tisuću kandidata. U Zagrebu ostaju do 26. veljače pa se nadaju da će se javiti još zainteresiranih za poslove u Iraku.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika