07.02.2007. / 11:21

Autor: Ana Kirin

HAAG

Tužiteljstvo traži odbacivanje prigovora odvjetnika Gotovine, Čermaka i Markača

Haško tužiteljstvo zatražilo je od sudskog vijeća da odbaci prigovore koje su u siječnju ove godine branitelji generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača uputili na formu optužnice i nadležnost Haškog suda, ocijenivši da su neutemeljeni. Tužiteljstvo je zahtjev za odbacivanjem njihovih podnesaka obrazložilo tvrdnjom da je dio pravnih pitanja koje je u podnescima pokrenula obrana trojice generala već riješen odlukama Žalbenog vijeća Haškog suda u drugim predmetima, dok se drugi dio pitanja koje je pokrenula obrana tiče utvrđivanja činjenica i stoga ne može biti predmetom predraspravnih podnesaka već se mora rješavati na samom suđenju na kojem će tužitelji i obrana suprostaviti dokaze. Tužitelji su svoje odgovore podnijeli vijeću 1. veljače ove godine.

Branitelji trojice hrvatskih generala u siječnju su podnescima osporili nadležnost Haškog suda, a obrana generala Ante Gotovine uputila je i prigovor na optužnicu tvrdeći da je ona neprecizna i nije potkrijepljena materijalnim dokazima. Obrane generala u podnescima osporavaju da dokazi tužiteljstva podržavaju tezu da je u vrijeme i na prostoru koje obuhvaća optužnica bilo stanje oružanog sukoba, iz čega, tvrde, proizlazi i da tužitelji pogrešno primjenjuju međunarodno pravo. Obrana generala Gotovine osporavala je da tužiteljstvo može utvrđivati odgovornost njihova branitelja za zločine protiv čovječnosti u uvjetima kada ne postoji međunarodni oružani sukob.

Optužnica tereti trojicu hrvatskih generala za zločine nad srpskim stanovništvom počinjene prije, tijekom i nakon operacije "Oluja" u razdoblju između srpnja i studenog 1995. godine, etničkim čišćenjem koje je smišljeno u sklopu zajedničkog zločinačkog pothvata.

Vezane vijesti

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Pisca i aktivista Sašu Radovića (72) zagrebački Općinski kazneni sud danas je nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora zbog ucjene generala Ivana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika